Σουηδία – κορωνοϊός: Χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες

Η Σουηδία έχει το χειρότερο ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό στη Σκανδιναβία

Οι Σουηδοί πολίτες χάνουν με γρήγορους ρυθμούς την εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής επιδημιολόγο αλλά και στις Αρχές της χώρας για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ και ο βασιλιάς της χώρας προχώρησε σε μια (σπανιότατη) δημόσια επίπληξη διαπιστώνοντας ότι «αποτύχαμε».

Η Σουηδία έχει το χειρότερο ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό στη Σκανδιναβία. Στη Στοκχόλμη, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καταγράφουν πληρότητες έως και 99%, ενώ παράλληλα καταγράφεται και κύμα αποχώρησης νοσηλευτών εξαιτίας της καταπόνησης και των χαμηλών αμοιβών.

«Οι σουηδοί πολίτες έχουν υποφέρει πολύ, υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες», ανέφερε ο Κάρλ Γκούσταβ ΙΣΤ’, σε δήλωσή το στο δημόσιο κανάλι SVT. «Όσον αφορά τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε, «πιστεύω πως αποτύχαμε».

Η μερίδα του λέοντος των ευθυνών αποδίδεται στον επικεφαλής της εθνικής στρατηγικής, τον επιδημιολόγο Αντερς Τέγκνελ (φωτό). Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως τόσο αυτός όσο και η κυβέρνηση της χώρας, έχουν χάσει πια την υποστήριξη των πολιτών. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκλας Κάλεμπρινγκ, αναλυτής της Ipsos.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια στιγμή, ο Τέγκνελ συνεχίζει να υπεραμύνεται της στρατηγικής που εισηγήθηκε για να μην επιβληθούν lockdowns, όπως επίσης πως οι μάσκες δεν βοηθούν σε τίποτα, με αποτέλεσμα η Σουηδία να είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η καθημερινότητα των πολιτών δεν παριλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια είναι ανοικτά και λειτουργούν κανονικά.

Σε συνέντευξή του στο ΤV4, ο Τέγκνελ ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η στρατηγική της Σουηδίας απέτυχε, απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα που αποδείκνυε τα προβλήματα της τακτικής που ακολούθησε η χώρα.

«Ολες οι χώρες έχουν πρόβλημα με την πανδημία», υποστήριξε, αλλά επεσήμανε πως η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ επικίνδυνη. «Το σύστημα υγείας κοντεύει να καταρρεύσει. Καταλαβαίνω πως το ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο, πως η πίεση ολοένα και μεγαλώνει».

Περίπου 8000 σουηδοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τον αντίστοιχο των 1000 στη Δανία, των 480 στη Φινλανδία, και των 400 στη Νορβηγία.

Στη συνέντευξή του ο Τέγκνελ υποστήριξε πως «εξεπλάγη» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σήμερα η χώρα ανακοίνωσε νέο ιστορικό υψηλό με 8.881 ημερήσια κρούσματα όπως ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσίας Υγείας και ενώ το προηγούμενο υψηλό ήταν 7.935 κρούσματα.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
3842