Στα πρόθυρα της ύφεσης η Ιταλία

Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα μέσα σε τρεις μήνες και οι έρευνες δείχνουν πως η αδυναμία θα διατηρηθεί

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ένα νέο πρόβλημα στα σκαριά, ενώ αντιμετωπίζει το ρίσκο η χώρα να βρεθεί σε ύφεση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα μέσα σε τρεις μήνες και τα στοιχεία δείχνουν πως η αδυναμία θα διατηρηθεί. Ο κατασκευαστικός τομέας μειώθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας τον Νοέμβριο και οι επιχειρήσεις υπηρεσιών είδαν τη ζήτηση για εξαγωγές να μειώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με εκθέσεις του IHS Markit.

Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα για τον συνασπισμό, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό, από τότε που ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι μήνες. Ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι τα σχέδιά της προσφέρουν τα απαραίτητα κίνητρα, η αβεβαιότητα που προκαλούν έσπρωξε προς τα πάνω το κόστος εξωτερικού δανεισμού και έκανε ζημιά στο οικονομικό κλίμα, με επιπτώσεις στην οικονομία. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ<<<

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες πίσω από τους αδύναμους ιταλικούς αριθμούς, περιλαμβανομένης της πτώσης στην παγκόσμια ζήτηση και ιδιαίτερα στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές για την Ιταλία. Όμως η κυβέρνηση, υπό τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, λένε οι οικονομολόγοι. Η Ιταλία άρχισε να πληρώνει το τίμημα για την έλλειψη σύνεσης της ριζοσπαστικής της κυβέρνησης, είπε ο Holger Schmieding τα ιδιωτικής τράπεζας Berenberg σε ένα σημείωμα τη Δευτέρα. «Τα ρίσκα έχουν κλίση προς τα κάτω».   

Η κυβέρνηση αφήνει τώρα να νοηθεί ότι μπορεί να υποχωρήσει σε κάποια σημεία και να χαμηλώσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2019.Οι μεγάλες υποσχέσεις των λαϊκιστών περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο εισόδημα για τους φτωχούς, χαμηλότερους φόρους και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. 

Παρόλο που πολλοί αναλυτές υποδείκνυαν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπερβολικά αισιόδοξος, οι Di Maio και Salvini είχαν διαφορετική άποψη, βλέποντας τα πράγματα από θετική γωνία. Υποστηρίζουν ότι η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων και η υπακοή στους κανονισμούς της ΕΕ ήταν που οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα και υποσχέθηκαν να διορθώσουν τα πράγματα με τις δικές τους οικονομικές προτάσεις. Είναι, όμως, δύσκολο να βρουν καλά νέα στα τελευταία οικονομικά νούμερα της χώρας. 

Η ζήτηση στον κατασκευαστικό τομέα και στις υπηρεσίες μειώθηκε τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο. Η ανεργία, που ήταν ήδη ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρωζώνης, αυξήθηκε επίσης τους τελευταίους δύο μήνες. «Αναμένω η ύφεση της Ιταλίας να χειροτερέψει», είπε ο James Athey από την Aberdeen Standard Investments. 

Kevin Costelloe και Chiara Albanese