Στα ύψη η αγορά real estate στο Ντουμπάι –Ρεκόρ 8ετίας στις τιμές

Η χρόνια υπερπροσφορά περιόριζε την ανάπτυξη των τιμών ακινήτων

Οι τιμές κατοικίας στο Ντουμπάι άγγιξαν υψηλό 8ετίας τον Ιούνιο του 2021, αυξημένες κατά 2,8%.

Σύμφωνα με τον Taimur Khan, αναλυτή της CBRE Group Inc «η αυξημένη ζήτηση στην αγορά οδηγεί σε παράλληλη αύξηση των τιμών». Παρ’ όλα αυτά η σύγκριση γίνεται με τις τιμές του Ιουνίου του 2020, οι οποίες βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα δεδομένης της πανδημίας.

Η  αγορά των πολυτελών ακινήτων στην πόλη έχει «πάρει φωτιά», αφού πολλοί πλούσιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν το Ντουμπάι ως «απάγκιο» από τα lockdowns, ενώ άλλοι μετακόμισαν προσωρινά λόγω της ευκολίας εμβολιασμού κατά του Covid-19. Ο τουριστικός και επιχειρηματικός τομέας της πόλης είχε -επίσης- αποτελέσει θελκτικό προορισμό λόγω του χαμηλού κόστους ακινήτων από το 2014 και ύστερα.

Η αγορά ακινήτων περνά μια περίοδο ανάπτυξης παγκοσμίως, με τις τιμές των κατοικιών να «καλπάζουν» σε νέα ύψη, πολλές φορές αυξημένες κατά διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με ανάλυση της Knight Frank.

Η ΗSBC Holdings από την πλευρά της ανέφερε πρόσφατα πως η αυξημένη ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων του Ντουμπάι, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Στην πόλη των ΗΑΕ, η χρόνια υπερπροσφορά περιόριζε την ανάπτυξη των τιμών ακινήτων. Το 2021, όμως, αποτελεί ορόσημο λόγω της περιορισμένης προσφοράς. Σύμφωνα με τη CBRE, μόλις 18.616 νέες κατοικίες έχουν ολοκληρωθεί, με άλλες 37.466 να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, πολύ χαμηλότερα από τις αρχικά υπολογισμένες 83.000 νεόδμητες κατοικίες. Η εν λόγω περιορισμένη δόμηση συμπίπτει με την αυξημένη ζήτηση, προκαλώντας παράλληλη ανάπτυξη των τιμών των κατοικιών.

Παρ’ όλα αυτά, η μέση τιμή των ενοικίων στην πόλη έχει επιδείξει ετήσια μείωση της τάξης του 5,9% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου. Τα διαμερίσματα είναι αυτά που έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη μείωση των ενοικίων τους κατά 8,1% ενώ, αντιθέτως, τα ενοίκια των πολυτελών βιλών αυξήθηκαν κατά 10,1%.

bloomberg / newmoney.gr

 
4510