Στενεύουν τα περιθώρια της ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός ρεκόρ και ο κίνδυνος ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας τον χειμώνα βυθίζουν την εμπιστοσύνη

Τα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων στενεύουν, καθώς πλησιάζει η ύφεση και το κόστος δανεισμού προσεγγίζει σε επίπεδα που δεν προσφέρουν πλέον στήριξη, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός ρεκόρ και ο κίνδυνος ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας τον χειμώνα βυθίζουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά, τα “γεράκια” που κατευθύνουν αυτήν τη στιγμή την πολιτική της ΕΚΤ έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για να προχωρήσουν σε περισσότερες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ήδη ότι στην πρώτη η ΕΚΤ θα επαναλάβει την ιστορική αύξηση των 75 μονάδων βάσης του Σεπτεμβρίου. Καθώς πλησιάζει το νέο έτος, το επιχείρημα ότι η μάχη με τις τιμές υπερισχύει της ανάπτυξης — που εκφράζουν πολλοί αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως αυτή τη στιγμή- θα γίνει πολύ πιο δύσκολο.

>>Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Πού θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια της ΕΚΤ;<<

Οι αξιωματούχοι που θα παραβρεθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποκτήσουν μια αίσθηση του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα όταν το ταμείο δημοσιεύει μια πιο ζοφερή Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική αργότερα την Τρίτη. Η ταλαιπωρημένη οικονομία κινδυνεύει να έρθει σε σύγκρουση με την σκληρή πολιτική της ΕΚΤ.

lkn

«Μόλις οι κίνδυνοι ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και αρχίσουν να εμφανίζονται οι πιέσεις στην οικονομία, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν ύφεση στη ζώνη του ευρώ των 19 κρατών, αν και η πρόσφατη ανάμειξη της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά πιθανότατα καθιστά τις προβλέψεις ξεπερασμένες και οι αναλύσεις έχουν επισημάνει τη συρρίκνωση της παραγωγής από τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι θεωρούν όλο και περισσότερο αναπόφευκτη μια ύφεση.

 

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι η ύφεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή της τράπεζας από την προσπάθεια της διαμόρφωσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2% από 10% που ήταν τον περασμένο μήνα.

Έτσι και αλλιώς, τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για το ΑΕΠ θα γίνουν γνωστά στις 31 Οκτωβρίου — τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Η ύφεση μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, τον Ιανουάριο.

Μέχρι τότε, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να δουν το επιτόκιο καταθέσεων, επί του παρόντος στο 0,75%, στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, που πιστεύεται ότι είναι κάπου κοντά στο 2%.

Για να φτάσουμε εκεί γρήγορα, ο Λετονός Martins Kazaks και ο Λιθουανός Gediminas Simkus είναι μεταξύ των αξιωματούχων που τάσσονται υπέρ του διπλασιασμού των επιτοκίων στο 1,5% αυτόν τον μήνα. Ο Φινλανδός Olli Rehn και ο Γερμανός Joachim Nagel στηρίζουν επίσης μία μεγάλη αύξηση.

klnkl

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot δήλωσε τη Δευτέρα ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη «σημαντικές» αυξήσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno προειδοποιεί ότι αν πάμε πολύ μακριά τώρα κινδυνεύουμε να κάνουμε πίσω αργότερα.

>>Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ προς ευρωπαϊκές τράπεζες: Όχι σε υψηλά bonus και μερίσματα<<

Ο Ιταλός Ignazio Visco μπορεί να το έθεσε πιο ξεκάθαρα, αναφερόμενος σε μια «ξαφνική επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης».

«Υπερβολικά γρήγορες και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα κατέληγαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης», επισήμανε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

mononews.gr

 
5118