Στη μέγγενη του πληθωρισμού το παγκόσμιο εμπόριο

Πλήγμα για ενέργεια, γεωργία, μεταλλεύματα και μικροτσίπ

To παγκόσμιο εμπόριο θα καταγράψει περιορισμένη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επίδρασης την οποία αυτός έχει στις γεωπολιτικές συμμαχίες και στη διεθνή οικονομία.

Το παγκόσμιο εμπόριο θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% κατά μέσο όρο μέχρι το 2031, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 2,5%, σύμφωνα με ανάλυση του Boston Consulting Group (BCG).

Σύμφωνα με το στέλεχος της BCG, Νίκολαους Λανγκ, «μετά από 30 χρόνια ενός σχετικά ασφαλούς διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος, βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μίας νέας δυναμικής της Δύσης εναντίον της Ανατολής, δεδομένου του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των ΗΠΑ και Ε.Ε. και της Σινορωσικής συμμαχίας και τα κράτη-δορυφόρους στο εκάστοτε στρατόπεδο».

Τέσσερις σημαντικές τομείς έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον πόλεμο και τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη: ενέργειαγεωργίαμεταλλεύματα και μικροτσίπ. Σύμφωνα με τον Λανγκ, τα προβλήματα στους τέσσερις αυτούς κλάδους δικαιολογούν και το 80% των πληθωριστικών πιέσεων αυτή τη στιγμή.

«Η μετάβαση από ένα διεθνές σε ένα πιο τοπικό εμπόριο προκαλεί “αντιοικονομίες κλίμακας” οι οποίες δημιουργούν υψηλότερες τιμές. Όσο ο κόσμος προσαρμόζεται στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, αναμένουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν αλλά κατά τη διάρκεια της διετίας 2023-2024 θα παρατηρήσουμε αυξημένο πληθωρισμό λόγω της μεταβατικής περιόδου αυτής», υποστήριξε ο Λανγκ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της BCG τα επόμενα έτη θα δημιουργήσουν τους νέους νικητές και χαμένους:

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει το εμπορικό της ισοζύγιο με τις ΗΠΑ κατά $338 δισεκατομμύρια, δεδομένης της αύξησης εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη παράλληλα θα αυξήσει και το εμπόριό της με τις χώρες της Αsean (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

– Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας  θα μειωθεί κατά $63 δισεκατομμύρια.

– Μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη του εμπορίου θα καταγράψει επιβράδυνση, με ανάπτυξη του ισοζυγίου μόλις κατά $72 δισ., η οποία σύμφωνα με την BCG «είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα χρόνια».

– Το εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία θα αυξηθεί κατά $110 δισεκατομμύρια «με τα 90 εξ αυτών να προέρχονται από την Κίνα», σύμφωνα με την BCG.

-Η νοτιοανατολική Ασία θα είναι η μεγαλύτερη νικητής, με εμπορικό ισοζύγιο το οποίο θα αυξηθεί κατά $1 τρισ., δεδομένων των νέων συμφωνιών με την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

– Το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών της Asean (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με την Κίνα θα αυξηθεί κατά $438 δισεκατομμύρια. 

 
5115