Στη Νέα Υόρκη δεν επιλέγετε το διαμέρισμά σας αλλά σας επιλέγει

Η ζήτηση τόσο από τους νεοφερμένους όσο και από τους ντόπιους οδήγησε τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα 11ετίας

Όσοι αναζητούσαν μικρά διαμερίσματα στο Μανχάταν είχαν πολλούς για παρέα αυτό το καλοκαίρι. Η διόγκωση της ζήτησης τόσο από τους νεοφερμένους όσο και από τους ντόπιους οδήγησε τα ενοίκια για στούντιο και τα υπνοδωμάτια σε υψηλά επίπεδα 11ετίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα για ένα στούντιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 2.700 δολάρια, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τον εκτιμητή Miller Samuel Inc. και την μεσιτική εταιρεία Douglas Elliman Real Estate. Διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, ενοικιάστηκαν για μέσο ενοίκιο 3.595 δολαρίων, όπως προκύπτει από τα αρχεία δεδομένων που άρχισαν να διατηρούνται από τις αρχές του έτους.

Οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν για να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας ανταγωνίζονται με τους σημερινούς κατοίκους της πόλης στην αναζήτηση ενός μικρού διαμερίσματος -και δεν θα βιαστούν να αγοράσουν ένα. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι πωλήσεις στούντιο στο Μανχάταν μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Miller Samuel, Jonathan Miller. Οι προμήθειες των μεσιτών για πωλήσεις στούντιο και διαμερισμάτων με υπνοδωμάτιο που διατέθηκαν προς πώληση στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, αυξήθηκαν κατά 6,6% και 4,4% αντίστοιχα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές σε όλα τα επίπεδα διστάζουν να διαπραγματευτούν άμεσα μια αγορά, καθώς περιμένουν οι τιμές να μειωθούν περαιτέρω. Η ζήτηση για μικρότερα ενοίκια υποδεικνύει «ότι μπορεί να δούμε λιγότερη δραστηριότητα για αγορά πρώτης κατοικίας καθώς μπαίνουμε σε καθοδική πορεία της αγοράς», δήλωσε ο Miller.

ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Οι υπογραφές αγοράς σε νεόκτιστες πολυτελείς πολυκατοικίες ώθησαν τα μέσα ενοίκια στον δήμο σε υψηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Hal Gavzie, εκτελεστικός διευθυντής μισθώσεων για την Douglas Elliman. Για παράδειγμα, σε έναν ουρανοξύστη στην Ανατολική 44η Οδό με γήπεδο σκουός, θέατρο και πισίνα, ένα στούντιο ενοικιάζεται έναντι $ 4.290 το μήνα.

Για να βρει την καλύτερη προσφορά, η Mary-Kate Morrow επέλεξε να κινηθεί με ταχύτητα- τόσο πολύ ώστε να συμφωνήσει να μισθώσει ένα διαμέρισμα χωρίς να το δει αυτοπροσώπως.

Η Morrow, 27 ετών, που μετακομίζει από την Ουάσινγκτον για μια νέα δουλειά στις δημόσιες σχέσεις της Rubenstein, είχε στον προϋπολογισμό της το ποσό των 2.500 δολαρίων για ένα στούντιο στην Upper West Side, όπου όμως το μέσο μίσθωμα ήταν 4.150 δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Brokerage Citi. Έτσι έχει χάσει πολλά διαμερίσματα που της άρεσαν, επειδή δεν μπορούσε να έρθει να τα δει αμέσως, όπως είπε.

Τελικά, είδε μια καταχώρηση στο Craigslist για ένα στούντιο στη δυτική πλευρά του Μανχάταν και κανόνισε να το δει από απόσταση σε μια τηλεοπτική κλήση με τον προηγούμενο ενοικιαστή. Ενώ έβλεπε το μέρος μέσα από το FaceTime, η Morrow άκουσει ένα χτύπημα στην πόρτα του διαμερίσματος.

Η κάτοικος του διαμερίσματος είπε στην Morrow, «ένα δευτερόλεπτο, κάποιος άλλος έρχεται να εξετάσει το διαμέρισμα», κι έτσι η Morrow αποφάσισε να νοικιάσει το ακίνητο για $ 2.200 το μήνα, χωρίς περαιτέρω επιθεώρηση, χωρίς να το δει ολόκληρο, πριν ο επίδοξος ανταγωνιστής της μπει μέσα στον χώρο

«Στη Νέα Υόρκη, δεν επιλέγετε το διαμέρισμά σας», είπε η 27χρονη. «Σας επιλέγει εκείνο».

 
2073
Thumbnail

(Bloomberg) – Σε κοντινή απόσταση από την Ευρώπη, υπάρχει μια χώρα που σχεδόν προσφέρει τα πάντα, αλλά θα δυσκολευτείς να εντοπίσεις έναν ξένο τουρίστα. Ίσως όχι για πολύ.

ad1mobile

Με μια ζεστή μεσογειακή θάλασσα το καλοκαίρι, υπέροχο χειμερινό σκι, τις τεράστιες ερήμους της Σαχάρας, τα πανύψηλα ρωμαϊκά ερείπια και την προϊστορική τέχνη παγκόσμιας φήμης παράλληλα με έναν συναρπαστικό σύγχρονο αραβικό πολιτισμό, η Αλγερία θα μπορούσε να είναι ένας κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός.

Όμως, καθώς οι γείτονες έχτισαν ξενοδοχεία και εμπορεύτηκαν τις ομορφιές τους, η χώρα ήταν βαθιά σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο με ισλαμιστές μαχητές από το 1990, μια σύγκρουση που άφησε τη χώρα βαθιά πληγωμένη καθώς και υπό την κυριαρχία στρατιωτικών αξιωματικών και εσωστρεφών πολιτικών οι οποίοι βασίζονταν στο πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση της χώρας. 

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Επιτέλους, αυτή η αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος της, με αξιωματούχους να ξεκινούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να χαλαρώσουν τους περιορισμούς θεωρήσεων οι οποίες κρατούν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής και μέλος του ΟΠΕΚ μεταξύ των πιο δύσκολων περιοχών για επίσκεψη.

Η Αλγερία είναι έτοιμη να γίνει "ο εναλλακτικός προορισμός για τη Μεσόγειο", δήλωσε ο Abdelkader Gouti, Σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού.  "Είναι μια πραγματική βιομηχανία η οποία παράγει πλούτο όσον αφορά το νόμισμα και τις θέσεις εργασίας.  Η Αλγερία δεν μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια να παραμείνει στο περιθώριο."

Στην προσπάθειά της για προσέλκυση τουριστών, η κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξέδωσε τις πρώτες τουριστικές βίζες στο πλαίσιο μιας οικονομικής αναθεώρησης για να απογαλακτιστεί από τον εθισμό της στους υδρογονάνθρακες.

f

Η Αλγερία άντλησε τα οικονομικά της πλούτη σε ένα περίπλοκο σύστημα επιχορηγήσεων για να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014 αυτό έγινε πιο δύσκολο να διατηρηθεί.  Πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις νεολαίας ξέσπασαν πριν από ένα χρόνο, ανατρέποντας τελικά τον βετεράνο Πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika και πείθοντας τους διαδόχους του ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.  Πολλά από τα 44 εκατομμύρια άτομα της Αλγερίας εξακολουθούν να κατεβαίνουν τακτικά στους δρόμους.

Η Αλγερία έχει καταγράψει μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμύρια ετήσιων τουριστικών επισκέψεων τα τελευταία χρόνια, αν και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από Αλγερινούς που κατοικούσαν στο εξωτερικό, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Gouti.  Σε αντίθεση, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μαρόκο πέρυσι.

Μειώνοντας το κενό δεν θα είναι εύκολο.  Το Μαρόκο προσελκύει διεθνείς ταξιδιώτες από τη δεκαετία του 1920 με τις οάσεις, τα βουνά και τις πολυσύχναστες πόλεις, ενώ τα παραθαλάσσια θέρετρα και οι αγορές της Τυνησίας -η μόνη δημοκρατική χώρα της περιοχής- είναι και πάλι δημοφιλείς στους Ευρωπαίους μετά τις επιθέσεις από τζιχαντιστές το 2015.

Παροχή τουλάχιστον ορισμένων από τις υπηρεσίες που οι αλλοδαποί τουρίστες αναμένουν θα αποτελέσουν πρόκληση για την πολιορκημένη ηγεσία της Αλγερίας.

"Η βελτίωση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ένα θετικό βήμα", δήλωσε ο Anthony Skinner στο Verisk Maplecroft, ένα συμβουλευτικό γραφείο κινδύνου με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο.  Αλλά "οι αρχές θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε μια ισχυρή εκστρατεία για να αμφισβητήσουν αντίπαλους, μακρόπνοους προορισμούς της Μεσογείου".

Ο Gouti δήλωσε ότι «ο φτηνός μαζικός τουρισμός» δεν είναι η απάντηση, και η Αλγερία θα στοχεύσει σε πλουσιότερους επισκέπτες και περιπετειώδεις διακοπές.  Ωστόσο, παρουσίασε τα σχέδια για επέκταση του λιμένα στην πρωτεύουσα, το Αλγέρι, για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων και την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός θέρετρου στη μακρά μεσογειακή ακτή του.  Ο στόχος είναι 5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως μέχρι το 2025, το ήμισυ της ικανότητας ενός πολύ-διαφημιζόμενου νέου τερματικού στο αεροδρόμιο του Αλγέρι που άνοιξε πέρυσι.

Τι προσφέρει η Αλγερία;

f

Constantine 
Κτισμένο σε μια βαθιά χαράδρα, η λεγόμενη «Πόλη των Γεφυρών» είναι ένα από τα εμβληματικά αξιοθέατα της Αλγερίας, με μια επιλογή από σπίτια και τζαμιά της Οθωμανικής εποχής.

Algiers και Oran 
Με θέα στη Μεσόγειο, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι τοποθεσίες μεγάλων λεωφόρων και λαβυρίνθων παλιών συνοικιών που ανταγωνίζονται οτιδήποτε στο γειτονικό Μαρόκο.

Timgad και Djemila
Ορισμένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στα βουνά λίγο έξω από το Αλγέρι.  Και τα δύο χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.x., είναι τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με τα ερείπια θεάτρων, ναών και σπιτιών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Tassili n’Ajjer
Αυτό το νοτιοανατολικό εθνικό πάρκο έχει μερικές από τις σημαντικότερες προϊστορικές τέχνες του κόσμου.  Τα 15.000 και πλέον σκαλίσματα που βρέθηκαν σε αυτό το οροπέδιο που συνορεύει με τη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Μάλι περιλαμβάνουν απεικονίσεις κροκοδείλων, αντιλοπών και κυνηγών, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ.

Chrea 
Το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της Αλγερίας βρίσκεται ανάμεσα στα δάση των κέδρων στα βουνά Atlas, περίπου 40 μίλια νότια της πρωτεύουσας.  Αναπτύχθηκε από τους Γάλλους αποικιοκράτες τη δεκαετία του 1940 και αποκαταστάθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

Οι επενδυτές από την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ενδιαφέρονται "γιατί όλα απομένει να γίνουν στην Αλγερία", σύμφωνα με τον Gouti.  Στο Μαρόκο και την Τυνησία, ο τουρισμός είναι "κορεσμένος", ενώ η πρόσφατη άρση του αλγερινού περιορισμού των αλλοδαπών που κατέχουν την πλειοψηφία μιας επιχείρησης βοήθησε να προσελκύσει την προσοχή. 

Η παροχή γρήγορης πρόσβασης στους αλλοδαπούς θα ήταν μια δραματική ανάκαμψη για την Αλγερία, η οποία βρίσκεται υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στη δεκαετία του 1960.  Η εξασφάλιση θεώρησης για τους περισσότερους ταξιδιώτες διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μερικές φορές και πολύ περισσότερο, και χρειάζεται εκτεταμένη τεκμηρίωση.  Οι πολίτες γειτονικών χωρών όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Λιβύη μπορούν να επισκεφθούν για 90 ημέρες χωρίς την εξασφάλιση βίζας, όπως και οι Μαλαισιανοί.

Ο Πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune, ο οποίος εξελέγη τον Δεκέμβριο σε ψηφοφορία που πολλοί μποϊκόταραν, αναμένεται να υπογράψει σύντομα σε νόμο σχέδιο του οποίου οι οικονομικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ταξιδιωτικών γραφείων, την ενθάρρυνση των ναυλωμένων πτήσεων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων σε ξένους τουρίστες.  Το σχέδιο δίδει λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν.

Ένα νέο σύστημα θεωρήσεων θα είναι έτοιμο "τις ερχόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Gouti, αρνούμενος να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Οι Ευρωπαίοι "που βρίσκονται ακριβώς δίπλα με αεροπορικές συνδέσεις" είναι ο κύριος στόχος, αν και η Αλγερία θέλει επίσης να προσελκύσει επισκέπτες από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είπε.  Σύμφωνα με τα σχέδια, το μερίδιο του τουριστικού τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα τριπλασιαστεί στο 4,5% το 2025.

ad2mobile

Η Αλγερία έχει βιώσει μεταπολεμική βία με ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης το 2013 στο εργοστάσιο αερίου που ελέγχεται εν μέρει από την BP Plc κοντά στα σύνορα της Λιβύης κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 ξένοι όμηροι.

Οι Η.Π.Α. και άλλα δυτικά έθνη προειδοποιούν για επισκέψεις σε κάποια μέρη της Αλγερίας, συμπεριλαμβανομένων των οδικών ταξιδιών στη Σαχάρα.  Ωστόσο, ο Gouti δήλωσε ότι οποιαδήποτε ταξίδια θα είναι χωρίς προβλήματα.  «Είμαστε μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο», είπε.
 

article 1