Στην καρδιά του OPEC ξοδεύουν για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

«Παγκοσμίως έχουμε μια στατική εικόνα, όμως κάτω από αυτό το νούμερο υπάρχει αύξηση σε κάποιες περιοχές»

Μπορεί τα μέλη του OPEC να σκέφτονται τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς ανησυχούν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα χαμηλώσει τις τιμές, όμως στην καρδιά του γκρουπ, στη Μέση Ανατολή, ξοδεύονται δισεκατομμύρια για να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η παραγωγή.

Ενώ η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου ανακάμπτει από μία από τις χειρότερες βουτιές στην ιστορία της, οι μεγαλύτερες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες κρατούν κλειστά τα βιβλιάρια επιταγών τους και περιορίζουν τις επενδύσεις, ώστε να αυξήσουν τις αποδόσεις για τους μετόχους τους. Οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, όπου βρίσκεται το 48% των παγκόσμιων κοιτασμάτων, εναντιώνονται σε αυτή την τάση. 

Το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιλαμβάνονται στους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής που σκάβουν πηγάδια για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την παραγωγή, σε μία επέκταση συγκρίσιμη με την αύξηση του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ από το 2010. Το Αμπού Ντάμπι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα κοιτάσματα των ΗΑΕ, αύξησε αυτόν τον μήνα τις προγραμματισμένες δαπάνες κατά 22%, ώστε να εξερευνήσει νέες ανακαλύψεις και να αυξήσει την παραγωγή.  

«Παγκοσμίως έχουμε μια στατική εικόνα, όμως κάτω από αυτό το νούμερο υπάρχει αύξηση σε κάποιες περιοχές», εξήγησε ο Richard Mallinson, αναλυτής της Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο. «Ξεκινούμε να βλέπουμε μια αύξηση στη δραστηριότητα κάποιων από τους εθνικούς παραγωγούς στη Μέση Ανατολή». 

Οι Υπουργοί από τον OPEC και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς συναντήθηκαν την Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι για να συζητήσουν σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας περιορισμού της παραγωγής. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Khalid Al-Falih δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι παραγωγοί χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

Η προγραμματισμένη αύξηση των αποθεμάτων καταδεικνύει ότι οι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου προσπαθούν να είναι έτοιμοι για μελλοντικές αυξήσεις στην ζήτηση.  Σχεδόν τα δύο τρίτα των 7.8 εκατομμυρίων βαρελιών επιπλέον πετρελαίου, που ο OPEC εκτιμά ότι θα χρειάζεται ο πλανήτης το 2025, μπορεί να προέλθουν από τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις στα αποθέματα του Ιράκ, του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. 

«Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν μείωση στην παραγωγή και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να επενδύσουν», είπε την Κυριακή ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazrouei. 

Στο παρελθόν, τα μέλη του OPEC απέτυχαν σε παρόμοιους, φιλόδοξους στόχους. Τον Ιούνιο του 2014, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του θα διπλασιαστεί στα 8,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2018. Αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν να καταρρεύσουν οι τιμές του αργού και να καταλάβουν οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους ένα μεγάλο μέρος της χώρας, καταπνίγοντας τα σχέδια. Αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 4,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Εμείς ήμασταν πολύ αισιόδοξοι για την κατάσταση στις αγορές, δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο CEO της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι Sultan Ahmed Al Jaber. «Κατά τη δική μας άποψη, η αγορά είναι στην πραγματικότητα πολύ σταθερή. Είναι μόνο συναισθηματικά ασταθής», είπε στο New Economy Forum του Bloomberg. Αυτό το συναίσθημα καθίσταται προφανές από την διστακτικότητα των βασικών παιχτών του πετρελαίου για νέες επενδύσεις και την προτίμησή τους να δίνουν απλώς χρήματα στους μετόχους. 

Οι παραγωγοί πετρελαίου του Κόλπου σκέφτονται διαφορετικά. Οι κρατικές εταιρείες στην περιοχή προστατεύονται από τα αιτήματα των επενδυτών των χρηματιστηρίων και έχουν επιπλέον πλεονέκτημα το χαμηλότερο κόστος παραγωγής του κόσμου. 

Η κρατική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι θέλει να αυξήσει την παραγωγή σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 και σε 5 εκατομμύρια μέχρι το 2030, με τη βοήθεια ενός προϋπολογισμού πενταετίας $132 δισεκατομμυρίων, που εγκρίθηκε πρόσφατα. Η Aramco της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα από $300 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, για να διατηρήσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου. 

Στόχος του Ιράκ είναι να παράγει 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2025, ενώ το Κουβέιτ έθεσε στόχο τα 4 εκατομμύρια. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει την συνολική αμερικανική παραγωγή κατά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Energy Information Administration. 

Όλα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά. Παρόλο που οι παγκόσμιες δαπάνες σε νέα και υφιστάμενα πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 5% φέτος στα $480 δισεκατομμύρια – σχεδόν 40% λιγότερο από το 2014- οι επενδύσεις δεν θα φτάσουν στα $600 δισεκατομμύρια που χρειάζεται κάθε χρόνο η βιομηχανία για την επόμενη δεκαετία, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην μελλοντική ζήτηση, σύμφωνα με τους Wood Mackenzie Ltd. «Σε παγκόσμια βάση δεν βλέπουμε αρκετή παροχή, ώστε να έχει επάρκεια η αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 2020», ανέφερε ο Mallinson. 

 


 

Anthony DiPaola και Mohammed Aly Sergie