Στην Κίνα οι πιο πολλές φυλακίσεις δημοσιογράφων

Κίνα, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ερυθραία, Βιετνάμ και Ιράν, φυλάκισαν του πιο πολλούς δημοσιογράφους

(Bloomberg) - Η Κίνα είναι η χώρα που έχει βάλει στη φυλακή τους πιο πολλούς δημοσιογράφους στον κόσμο φέτος, σύμφωνα με μια ομάδα ειδήσεων τύπου.

Η Κίνα έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους για λόγους που σχετίζονται με το έργο τους, ένα άτομο περισσότερο απ’ ότι το 2018, ανέφερε σε έκθεση την Τετάρτη (11/12) η επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων.  Η βάση δεδομένων του ομίλου δείχνει ότι επτά από αυτούς συνελήφθησαν φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλιανού συγγραφέα Yang Hengjun, καθώς ο πρόεδρος Xi Jinping ενισχύει τις προσπάθειές του για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Τουρκία ήταν η δεύτερη, φυλακίζοντας 47 δημοσιογράφους.  Οι διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή οδήγησαν επίσης στην αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι σε αυτήν την περιοχή, ιδίως στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο φέτος, ελαφρώς μειωμένοι σε σύγκριση με πέρσι που αριθμούσαν τους 255, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έρευνα της επιτροπής.  Μετά την Κίνα, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, οι χώρες με τους πιο πολλούς φυλακισμένους δημοσιογράφους είναι η Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κατηγορήθηκαν για την δημοσίευση "ψευδών ειδήσεων" αυξήθηκε σε 30 από 28 πέρυσι, με την Αίγυπτο να οδηγεί τον δρόμο υπό τον Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi.  Αυτό συγκρίνεται με έναν φυλακισμένο δημοσιογράφο για την κατηγορία των πλαστών ειδήσεων το 2012, όταν η CPJ άρχισε να παρακολουθεί την τάση.  Χώρες όπως η Ρωσία και η Σιγκαπούρη έχουν θεσπίσει νόμους που ποινικοποιούν τη δημοσίευση «ψεύτικων ειδήσεων» κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Είναι η πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια που η Τουρκία δεν ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών ανά το παγκόσμιο κόσμο, αν και η μείωση του αριθμού των κρατουμένων υπό τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan δεν σηματοδοτεί μια βελτιωμένη κατάσταση για τον τύπο στην Τουρκία, ανέφερε η ομάδα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Περισσότερα για την έκθεση του 2018
Όσον αφορά την Κίνα, η έκθεση κάνει αναφορά στην πρόσφατη υπόθεση της Sophia Huang Xueqin, μίας ελεύθερης επαγγελματία που ήταν ερευνητική δημοσιογράφος για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.  Είχε κρατηθεί τον Οκτώβριο μετά από τη συγγραφή της σχετικά με την πορεία με διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ στο blog της.  Οι κατηγορίες εναντίον της είναι "επιλέγει διαμάχες και προκαλεί προβλήματα", ένας κοινός ισχυρισμός εναντίον κριτικής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ανέφερε η έκθεση.

Πολλοί περισσότεροι συνελήφθησαν σε σχέση με λήψη δραστικών μέτρων στην επαρχία Xinjiang, συμπεριλαμβανομένου του Ilham Tohti, σύμφωνα με την επιτροπή.  Ο Tohti είναι οικονομολόγος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για αυτονομιστική δράση και του απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος.

Blake Schmidt