Στο στόχαστρο των αρχών οι αεροπορικές εταιρείες

Τι συμβαίνει με τις επιστροφές χρημάτων

Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να «δώσουν εξηγήσεις» για τις επιστροφές χρημάτων σε επιβάτες που είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Μ. Βρετανίας πραγματοποιεί έρευνα για το αν οι αεροπορικές εταιρείες παραβίασαν τα δικαιώματα των καταναλωτών, επειδή δεν επέστρεψαν χρήματα στους επιβάτες πτήσεων που νόμιμα ακυρώθηκαν στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο έλεγχος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επανεξέτασης του ζητήματος των επιστροφών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Επιτροπή επισημαίνει μάλιστα ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να εκτελούν πτήσεις ακόμη κι όταν το πάγωμα της ταξιδιωτικής κίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό δεν επέτρεπε στους ταξιδιώτες να να πετούν νόμιμα.

Η επιστροφή των χρημάτων έχει αποτελέσει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα ήδη από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ξέμεναν από ρευστό και αναζητούσαν επιβάτες για τις μελλοντικές τους πτήσεις.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Στο πλαίσιο αυτό, η μη παροχή άμεσων επιστροφών στους δικαιούχους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Η επίδραση του δεύτερου lockdown
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, όταν οι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ περιόρισαν τις πτήσεις στις απολύτως απαραίτητες, ορισμένοι επιβάτες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση ή να λάβουν κουπόνι αντί για επιστροφή χρημάτων
, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, αλλά έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές δίκαια και να συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντρέα Κοσέλι.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεργαστεί στενά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3705