Στόχος Λαγκάρντ: Το 50% των προσλήψεων στην ΕΚΤ να είναι γυναίκες

Η ΕΚΤ «σπάει το γυάλινο ταβάνι» 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανανεώνει την πολιτική προσλήψεων ως προς την αναλογία των φύλων για να αυξήσει την παρουσία των γυναικών στη νομισματική αρχή της Ευρωζώνης.

Ο νέος στόχος είναι να καλύψει «τουλάχιστον τις μισές νέες και ανοιχτές θέσεις με γυναίκες σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η ΕΚΤ την Πέμπτη (14/5). Η στρατηγική καλύπτει την περίοδο έως το 2026, ώστε να εμπίπτει στην εντολή της Προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι νέες κατευθύνσεις στοχεύουν να αυξήσουν το μερίδιο των γυναικών στην τράπεζα μεταξύ 40% και 51% έως εκείνη τη στιγμή.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Θέλουμε η ισορροπία των φύλων να είναι ο κανόνας τώρα και όχι μια επανάσταση που θα γίνει αργότερα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει ενδιάμεσες αξιολογήσεις το 2022 και το 2024. Οι εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να δηλωθούν ως γυναίκες ή άνδρες δεν θα συμπεριληφθούν στα στατιστικά στοιχεία.

Μια ετήσια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι το ίδρυμα απομακρυνόταν από τον στόχο του για τον αριθμό των γυναικών που κατέλαβαν διοικητικές θέσεις μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, αν και πέτυχε το στόχο στην υποκατηγορία των ανώτερων διευθυντών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η κεντρική τράπεζα έθεσε αυτούς τους στόχους το 2013 για να προσπαθήσει να εξαλείψει την εντύπωση του ανδροκρατούμενου οργανισμού.

Οι νέοι στόχοι υπερβαίνουν τις διοικητικές θέσεις για να συμπεριλάβουν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα στη μισθολογική κλίμακα της ΕΚΤ. Ανέφερε ότι οι στόχοι συνοδεύονται από άλλα μέτρα για την υποστήριξη της ίσης εκπροσώπισης των φύλων. Για παράδειγμα, πέρυσι η ΕΚΤ ξεκίνησε υποτροφία για γυναίκες που σπουδάζουν οικονομικά.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4789