Στουρνάρας: Ώθηση στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «κλειδί» είναι το πώς θα δαπανηθούν τα €32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ

Η ελληνική οικονομία θα πάρει μεγάλη ώθηση τα επόμενα χρόνια χάρη στην ιστορική συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το σχέδιο της ΕΕ, ήτοι πάνω από το 17% του ετήσιου ΑΕΠ της. Οι αρχικές εκτιμήσεις από την ΤτΕ είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν την ανάπτυξη κατά 2% κατά μέσο όρο το διάστημα μεταξύ 2021 και 2026.

«Ηταν κάτι απρόβλεπτο», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει: «θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία».

>>> Διαβάστε επίσης: Τόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό <<<

Η βοήθεια της ΕΕ είναι τεράστιας σημασίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, δεδομένου του αντίκτυπου του κορωνοϊού στον τουρισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμα βαθύτερη ύφεση.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην ΤτΕ. Για τα επόμενα έξι χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι περίπου 2% ψηλότερα από το ποσοστό που υπολογίζαμε μέχρι τώρα. Αρα θα υπάρξει αναθεώρηση των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για να καρπωθεί η Ελλάδα το όφελος της βοήθειας είναι το πώς θα δαπανηθούν τα κεφάλαια.

Όσο για την πρόκληση τώρα, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια «με τον ορθό τρόπο, έχοντας το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξοδέψουμε τα χρήματα, πρέπει να συνοδεύσουμε αυτή την επένδυση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη:

Πηγή: Newmoney.gr