Στρατηγικοί επενδυτές προβλέπουν ράλι στην αγορά της Ασίας

Οι περιφερειακές μετοχές θα μπορούσαν να αναρριχηθούν κατά 9% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους

Το κλίμα αναμένεται να αλλάξει για τις ασιατικές μετοχές μετά από δύο θλιβερά χρόνια, με την οικονομική επαναλειτουργία της Κίνας και ένα δυνητικά ασθενέστερο δολάριο να οδηγούν στην υπεραπόδοσή τους το 2023, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι περιφερειακές μετοχές θα μπορούσαν να αναρριχηθούν κατά 9% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 εκτιμήσεων σε έρευνα που συνέταξε το Bloomberg. Τα περισσότερα από τα αρνητικά στοιχεία που επιβάρυναν την Ασία - από ένα υπερφορτωμένο δολάριο, τα λουκέτα του Covid της Κίνας και τον καθοδικό κύκλο των τσιπ - ξεθωριάζουν, οδηγώντας σε καλύτερες προοπτικές κερδών.

"Το περιβάλλον στις ασιατικές μετοχές είναι ένα από τα πολλά pivots που συμβαίνουν", δήλωσε ο Φρανκ Μπενζιμρά, επικεφαλής της στρατηγικής για τις ασιατικές μετοχές στη Societe Generale, προσθέτοντας ότι αναμένει ανάκαμψη των κερδών από το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει κατά 19% μέχρι στιγμής το 2022, μετά από πτώση 4,9% το 2021, διευρύνοντας την υποαπόδοσή του έναντι των παγκόσμιων ομολόγων του. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας φέτος.

Παρόλο που κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βλέπει πτώση των ασιατικών μετοχών το επόμενο έτος, υπήρξε μεγάλη διασπορά στις προβλέψεις - από σταθερές αποδόσεις έως άλμα 15% - υπογραμμίζοντας την επιφυλακτικότητα σχετικά με τους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης και το βραχώδες άνοιγμα της Κίνας. Ενώ οι περιφερειακοί δείκτες μπορεί να νικήσουν τον δείκτη S&P 500 σύμφωνα με τις έρευνες των στρατηγιστών, δεν θα καταφέρουν να ανακτήσουν τις δικές τους κορυφές του 2021, ακόμη και αν επαληθευτεί η πιο ανοδική εκτίμηση.

Μια δημοσκόπηση της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων στην Ασία αυτόν τον μήνα έδειξε επίσης ότι περίπου το 90% των ερωτηθέντων προέβλεπε πρόοδο στις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας.

Οι μεγαλύτεροι καταλύτες  

Η ταχεία διάλυση των περιορισμών του Covid από την Κίνα αναμένεται να τροφοδοτήσει την παραπαίουσα οικονομία - και τους περιφερειακούς εμπορικούς εταίρους της - με ανάπτυξη κοντά στο 5% το 2023. Ένας άλλος μοχλός θα είναι το ασθενέστερο δολάριο, με τον δείκτη δολαρίου του Bloomberg να υποχωρεί σταθερά από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου.  

Οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν την αρχική ανάκαμψη της αγοράς να οφείλεται στις χαμηλές αποτιμήσεις, ακολουθούμενη από αύξηση των προσδοκιών για τα κέρδη. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις για τα κέρδη του δείκτη MSCI Asia Pacific ex-Japan έχουν αυξηθεί κατά 3,6% από τις αρχές Νοεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υποβαθμίσεις μπορεί να έχουν πιάσει πάτο, ενώ οι μειώσεις συνεχίζονται για τα μέλη του S&P 500.

"Πιστεύουμε ότι η Ασία μπορεί να υπεραποδώσει το 2023", έγραψε ο Νταν Φίνεμαν, συν-επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην Credit Suisse Group AG, σε σημείωμά του αυτόν τον μήνα. "Οι παγκόσμιοι επενδυτές θα μεταφέρουν κεφάλαια από τις ΗΠΑ στην Ασία με βάση τις ανθεκτικές γραμμές κορυφής, τα ανώτερα περιθώρια και τους κύκλους κερδών, το ασθενέστερο δολάριο και τη θετική στροφή στις αναθεωρήσεις των EPS".

Τι αλλάζει

Σε μια αντιστροφή της τάσης φέτος, η Κίνα θα γίνει και πάλι "επενδύσιμη", σύμφωνα με την Τίνα Τενγκ της CMC Markets, συμβάλλοντας στην υπεραπόδοση της Βόρειας Ασίας έναντι των ομόλογων χωρών του Νότου.

Η Νότια Κορέα - και σε μικρότερο βαθμό η Ταϊβάν - αναδεικνύονται σε φαβορί, καθώς θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από τη βελτίωση του κύκλου αποθεμάτων του τεχνολογικού υλικού. Η Allianz SE, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs είναι επίσης μεταξύ των χρηματιστών που συνιστούν τις αγορές.  

"Καθώς η ανάπτυξη φτάνει στο κατώτατο σημείο της, μια πιο κυκλική τοποθέτηση με την Κορέα και την Ταϊβάν θα είχε νόημα", δήλωσε ο Κρίστιαν Αμπουίντε, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Lombard 0dier. "Οι αποτιμήσεις είναι επίσης ελκυστικές".   

Οι απόψεις γίνονται όλο και πιο δυσμενείς για τις αγορές του Νότου. Οι σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις της Ινδίας μετά από ένα σερί ρεκόρ θα μπορούσαν να την δουν να υποαποδίδει, ενώ μια καυτή πορεία των μετοχών της Ινδονησίας ξεφουσκώνει αυτόν τον μήνα.
Μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι ειδήμονες των μετοχών τείνουν να είναι αισιόδοξοι ενόψει του νέου έτους. Οι προβλέψεις και για το 2022 ήταν αισιόδοξες, καθώς αρκετοί αναλυτές της Wall Street είχαν χαρακτηρίσει τις κινεζικές μετοχές ως αγορά, μόνο και μόνο για να ταπεινωθούν από μια επική πτώση.

Οι προκλήσεις είναι πολλές για το επόμενο έτος, παρά την αισιοδοξία, με τις ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της επαναλειτουργίας της Κίνας να αποτελούν βασική ανησυχία.

Θα υπάρξουν επίσης άφθονοι παγκόσμιοι κίνδυνοι με τους επενδυτές να παρακολουθούν πιθανά λάθη πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και συνεχείς διαταραχές στις γεωργικές προμήθειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

"Ο μαύρος κύκνος στο δωμάτιο είναι ο κίνδυνος η Fed να 'αργήσει ξανά', αλλά αυτή τη φορά στη μείωση των επιτοκίων", δήλωσε ο Havard Chi, επικεφαλής έρευνας της ακτιβιστικής εταιρείας Quarz Capital Asia Singapore Pte. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι αισιόδοξος για τις ασιατικές μετοχές και προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index μπορεί να κερδίσει 10-15% μέχρι το τέλος του 2023, λόγω της βελτίωσης των αποτιμήσεων και των κερδών.

Πηγή: capital.gr / Bloomberg

 
5161