Συμφωνία G-20 σε κοινούς κανόνες φορολογίας τεχνολογικών κολοσσών

Οι αξιωματούχοι της G-20 παρουσιάζονται, ωστόσο, όλο και πιο ανησυχητικοί για την παγκόσμια οικονομία

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G-20) συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία κοινών κανόνων που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για επίτευξη συναίνεσης μέχρι το 2020», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Masatsugu Asakawa το Σάββατο μετά από τη συνάντηση των G-20 για τη διεθνή φορολογία που συγκέντρωσε υπουργούς οικονομικών από διάφορα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γαλλίας. «Εάν δεν ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, θα δούμε όλο και περισσότερες μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό του διεθνούς φορολογικού συστήματος», υπογράμμισε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι αξιωματούχοι της G-20 που συγκεντρώθηκαν στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, το Σαββατοκύριακο, παρουσιάστηκαν όλο και πιο ανησυχητικοί για την παγκόσμια οικονομία και δήλωσαν την προθυμία τους να αυξήσουν το κίνητρο. Ταυτόχρονα, σημείωσαν μικρή πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κύριας απειλής των εμπορικών εντάσεων.

Ενώ οι συνομιλίες ξεκίνησαν με κάποια σπάνια καλά νέα, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε τα σχέδιά του να «χτυπήσει» το Μεξικό με τιμολόγια, ωστόσο, το αδιέξοδο παραμένει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς οι εντάσεις στο εμπόριο «εντάθηκαν».

Οι Υπουργοί των Οικονομικών συζητούν εάν θα εγκρίνουν ένα σχέδιο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που θα επιβάλλει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Facebook και της Google.

Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρίες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτικές που από πολλούς θεωρούνται αθέμιτες.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν συγκεκριμένες εταιρίες δεν το κάνουν αυτό διότι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε περιοχές με χαμηλή φορολογία», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στο πάνελ.

«Περίπλοκα ζητήματα»
«Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν. Συμφώνησε για την επείγουσα αντιμετώπιση του θέματος, αλλά όχι για όλες τις ιδέες που πρότειναν οι οικονομολόγοι του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ενώ ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής που καταβάλλεται από εταιρείες με παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα είναι 23%, ο συντελεστής φορολογίας των ψηφιακών επιχειρήσεων είναι 9,5%. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Καγκελάριος Φίλιπ Χάμμοντ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε έναν ενδιάμεσο φόρο για ψηφιακές υπηρεσίες με την ελπίδα ότι θα «εκκινήσει» τη συνολική διαδικασία για την οικοδόμηση μιας διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας.

«Πρέπει να φέρουμε ένα πνεύμα συμβιβασμού για να βρούμε μια λύση», ανέφερε ο Asakawa στις καταληκτικές του παρατηρήσεις. «Θυμηθείτε, ενωμένοι στεκόμαστε, διαιρούμενοι αποτυγχάνουμε», κατέληξε.