Συνεχίζεται χωρίς τέλος η ενεργειακή κρίση

SOS από τους Ευρωπαίους παραγωγούς μεταλλευμάτων

Πλειάδα Ευρωπαίων παραγωγών μεταλλευμάτων έχουν προβεί σε εκκλήσεις για τη θέσπιση μέτρων προς αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.

Το Eurometaux που εκπροσωπεί κολοσσούς όπως Glencore Plc, Rio Tinto Group και Norsk Hydro ASA απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, προειδοποιώντας για την πιθανή αναγκαία μείωση της παραγωγής και της άρσης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Κύρια θύματα της υπέρογκης αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι οι παραγωγοί αλουμινίου και ψευδαργύρου. Η έλλειψη των πρώτων υλών αυτών έχει οδηγήσει σε κάθετες αυξήσεις των προϊόντων, ενώ η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου έχει μειωθεί κατά 30% (650.000 τόνους) λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurometaux.

Αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει μείωση σε σχέση με τα υψηλά ρεκόρ του Δεκεμβρίου, τα χυτήρια μεταλλευμάτων είναι ακόμα εκτεθειμένα σε τεράστιες απώλειες λόγω των τιμών spot σε χώρες όπως η Γαλλία. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά αποθεματικά φυσικού αερίου παραμένουν σε υπερβολικά -για την εποχή- χαμηλά επίπεδα, λόγω της έλλειψης προσφοράς από τη Ρωσία.

kcgu

Η Eurometaux υπογράμμισε πως η χρήση των εθνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου θα σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ προσέθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των φόρων της παραγωγής άνθρακα.

Το γκρουπ κάλεσε την Κομισιόν προς δημιουργία βραχυπρόθεσμου πλαισίου υποστήριξης των χυτηρίων, παρόμοια με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

«Χωρίς μια δυναμικότερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, υπάρχει σημαντική πιθανότητα κλεισίματος μονάδων στη βιομηχανία μας, κάτι που θα πλήξει με τη σειρά του τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.», υπογράμμισε η Eurometaux, προσθέτοντας πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την αποφυγή μελλοντικών, παρόμοιων προβλημάτων». .

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
4779