Συνωστισμός των ξένων αγοραστών για τουρκικά assets $610 εκ.

Στην κόψη του ξυραφιού οι ξένοι επενδυτές-Ακροβατούν με το βλέμμα στον Ερντογάν

Οι ξένοι επενδυτές έχουν προχωρήσει στις περισσότερες αγορές τουρκικών ομολόγων και μετοχών από τις αρχές του 2018. Αυτό που τους προσέλκυσε ήταν η άνοδος των αποδόσεων μετά την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων.

Αναλυτές και traders όμως, εκτιμούν ότι αυτή η εισροή ξένων κεφαλαίων δεν θα κρατήσει πολύ, λόγων των γεωπολιτικών εντάσεων.

Την εβδομάδα μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τουρκικά assets αξίας 610 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εισροές από τον Ιανουάριο του 2018 και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου η λίρα διολίσθησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα – μια κίνηση που ελάχιστοι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα συμβεί.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πολλοί επενδυτές είχαν υποτιμήσει τα τουρκικά assets ή είχαν μειώσει τις θέσεις τους σε αυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τώρα όμως ξαναχτίζουν τις θέσεις αυτές, αναφέρει ο Νάιτζελ Ρέντελ, αναλυτής της Medley Global Advisors. «Ωστόσο, όπως έχουν δείξει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το να επενδύσει κανείς στην Τουρκία απαιτεί όχι μόνο… θάρρος, αλλά και τη σπάνια ικανότητα να έχουν το τέλειο τάιμινγκ στις εντολές αγοράς και πώλησης».

Οι επενδυτές στην τουρκική λίρα, για ακόμα μια φορά, ήρθαν αντιμέτωποι με μια έξαρση των περιφερειακών κινδύνων τις τελευταίες δυο εβδομάδες, καθώς η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και κατά των Αρμενίων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα ετοίμαζε τη δοκιμήτων ρωσικών πυραύλων S-400, αψηφώντας τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Τουρκία προωθεί τη δική της ατζέντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αψηφώντας Ελλάδα και Κύπρο που είναι μέλη της ΕΕ, γεγονός που ασκεί περαιτέρω πιέσεις στη λίρα.

Δεδομένου του sell-off στο τουρκικό νόμισμα, «εκείνοι που συσσώρευαν τουρκικά assets το τελευταίο διάστημα, τώρα μπορεί να το μετανιώνουν», αναφέρει ο Ρέντελ. Η λίρα διολίσθησε χθες στo 7,9445 έναντι του δολαρίου.

Η πρόσφατη έξαρση αγορών από τους ξένους έρχεται σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα αυτής της χρονιάς, καθώς οι καθαρές πωλήσεις τουρκικών ομολόγων και μετοχών έφτασε μέχρι στιγμής στα 13,4 δισ. δολ., ενώ το μερίδιο που έχουν στο τουρκικό χρέος σε λίρα, παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό 4,1%.

Για τον Τζούλιαν Ρίμμερ της Investec Bank στο Λονδίνο, η αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, «ίσως έδωσε το θάρρος σε κάποιους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά τουρκικών assets, με το σκεπτικό ότι θα ακολουθηθούν πιο συμβατικές νομισματικές πολιτικές».

Ο Ρίμμερ συμφωνεί με τον Ρέντελ της Medley Global ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να υπερισχύσουν τελικά έναντι των θετικών και πολλά υποσχόμενων βραχυπρόθεσμων σημάτων, όπως η κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.

«Ο τυχοδιωκτισμός στην εξωτερική πολιτική επηρεάζει πολύ άσχημα το διεθνές κοινό και η αύξηση του ενδιαφέροντος θα αποδειχθεί σαθρή, εκτός εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση, βασιζόμενη στις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία », επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ρίμμερ.

Πηγή: Bloomberg/newmoney