Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα απασχολήσουν τους μετόχους της Tesla

Υπάρχουν και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αυτή τη φορά

Οι επενδυτές της Tesla Inc. θα είναι περισσότερο ανήσυχοι από το συνηθισμένο κατά τη σημερινή τους ενημέρωση από τον CEO Elon Musk την Τρίτη στην ετήσια συνεδρίαση της εταιρείας. Με την μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 36% φέτος και τις ανησυχίες του για το ρυθμό των παραδόσεων, ο Musk είναι πιθανό να προσπαθήσει να κατευνάσει τους προβληματισμούς για την τύχη της Tesla.

Η συγκέντρωση των μετόχων είναι συνήθως μια τελετουργική υπόθεση όπου ο Musk μιλάει για το τολμηρό όραμά του για το μέλλον, αλλά υπάρχουν και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αυτή τη φορά. Θα μιλήσει δημόσια η Robyn Denholm, η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από τον Νοέμβριο, για το ρόλο της; Μήπως ο Larry Ellison, ο οποίος έχει μερίδιο συμμετοχής μόλις μετά τον CEO, θα πάρει μια κεντρική θέση;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα πέντε πράγματα που απασχολούν τους μετόχους της Tesla, λίγο πριν τη συνεδρίασή τους:

1. Παραδόσεις: Η Tesla δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει 90.000 έως 100.000 αυτοκίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2019 - μετά την παράδοση μόλις 63.000 το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της InsideEVs, η Tesla διέθεσε συνολικά 28.275 αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά η εταιρεία ξεκίνησε επίσης να διαθέτει αυτοκίνητα στην Ευρώπη και την Κίνα νωρίτερα φέτος. Μπορεί η Tesla να επιτύχει τον στόχο της χωρίς μαζικές εκπτώσεις και κίνητρα που θα επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους;

2. Η Denholm ως πρόεδρος. Η Robyn Denholm διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου ως μέρος της συμφωνίας διακανονισμού της εταιρείας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιήσει η Tesla τη συνάντηση ως ευκαιρία να συστήσει την Denholm στους μετόχους της; Ή θα παραμείνει έξω από το προσκήνιο, υποκύπτοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο;

3. Η Κίνα. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις Η.Π.Α. και το εργοστάσιο της εταιρείας κοντά στη Σαγκάη θα παράγει μπαταρίες καθώς και αυτοκίνητα για την τοπική αγορά. Το ίδιο το κτίριο έχει χτιστεί με εκπληκτική ταχύτητα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν: Ποιος θα είναι ο προμηθευτής της μπαταρίας; Πότε θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός;

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

 

4. Και άλλα στελέχη. Κατά την ετήσια συνάντηση το 2018, ο Musk δήλωσε ότι θα δώσει λόγο σε περισσότερα διευθυντικά στελέχη. Πολλά από τότε έχουν αλλάξει στην ανώτερη διοίκηση. Ο νέος οικονομικός διευθυντής Zachary Kirkhorn και ο νέος γενικός σύμβουλος Jonathan Chang τοποθετήθηκαν και οι δύο σε αυτούς τους ρόλους μέσα στο προηγούμενο έτος. Οι επενδυτές ενδέχεται να ενδιαφέρονται να ακούσουν τις απόψεις του Jerome Guillen, πρόεδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας ή από οποιαδήποτε περιφερειακή ομάδα πωλήσεων, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα τους ζητήσει ο Musk να μιλήσουν στη συνάντηση φέτος.

5. Συρρίκνωση του ΔΣ. Η Tesla δήλωσε την Παρασκευή ότι τα μέλη του ΔΣ Brad Buss, πρώην CFO της SolarCity Corp., και η Linda Johnson Rice, διευθύνων σύμβουλος της Johnson Publishing Co., δεν θα ζητήσουν επανεκλογή μετά την εκπνοή της θητείας τους Τρίτη και δεν θα αντικατασταθούν. Αυτό μειώνει το μέγεθος του ΔΣ των 11 μελών σε εννέα. Η Tesla πρότεινε την εκλογή δύο μελών: την Kathleen Wilson-Thompson, η οποία μόλις προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο, και την Ira Ehrenpreis, επενδυτή κεφαλαίων που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο από τον Μάιο του 2007.

Tags
 
1350
Thumbnail

Για μια ζωντανή υπενθύμιση της ύφεσης που έπληξε την Τουρκία, δε χρειάζεται παρά ένα πάει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gungoren, μια εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου σε ένα εξωτερικό stand με γυάλινα βάζα περιέργως λείπουν πολλά καπάκια.

Μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, αλλά είναι ένα πράγμα χωρίς το οποίο όλο και περισσότεροι Τούρκοι χρειάζονται. Είναι τόσο δύσκολο να βρουν καπάκια, που κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να τα κλέψουν.

Καθώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται για τον χειμώνα, μια εποχή με υψηλότερες τιμές τροφίμων, έχουν παραδοσιακά στραφεί στην αποθήκευση στο σπίτι για να διατηρήσουν τη συγκομιδή του καλοκαιριού, μαγειρεύοντας λαχανικά και φρούτα και αποθηκεύοντάς τα σε βάζα για να τα έχουν τους ψυχρότερους μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μια άνευ προηγουμένου έλλειψη καπακιών, που χρησιμοποιούνται για να σφραγίσουν τα βάζα, δίνει μια ιδέα για το πόσο αναγκαία θεωρούν πολλοί Τούρκοι αυτήν την ενέργεια φέτος.

«Τα καπάκια έχουν γίνει αντικείμενο της μαύρης αγοράς», δήλωσε ο Bilal Onar, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στο Gungoren, καθώς ελέγχει πόσα έχουν ακόμα απομείνει στο κατάστημα. «Πιθανότατα πουλάμε περίπου 5.000 τέτοια τη μέρα. Ο κόσμος τα αρπάζει», λέει γελώντας.

Με τα οικονομικά τους συμπιεσμένα από ένα νομισματικό σοκ πριν από ένα χρόνο, οι Τούρκοι βρίσκονται στην αιχμή της φρενήρους ζήτησης για καπάκια, καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να επωφεληθούν από τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού. Μόλις μήνες πριν, είχε εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από 16 χρόνια.

Πρωτοφανής ζήτηση
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν το χειμώνα, οπότε παίρνουν προφυλάξεις», δήλωσε ο Ibrahim Bilici,
ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με φθηνά αντικείμενα. «Κάνω αυτήν τη δουλειά σχεδόν 30 χρόνια. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Είναι νωπές ακόμα στο μυαλό των ανθρώπων οι μνήμες από την άνοδο του κόστους των νωπών φρούτων και λαχανικών, των οποίων οι ετήσιες αυξήσεις τιμών έφτασαν σχεδόν στο 73% τον Απρίλιο.

Οι αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων, πιέζοντας τους λιανοπωλητές, κατηγορώντας αυτούς που αποθήκευαν τρόφιμα για τις υψηλές τιμές, ακόμα και δημιουργώντας πάγκους όπου πωλούνταν κρατικά επιδοτούμενα τρόφιμα. 

Καθώς η Κεντρική Τράπεζα εξαναγκάστηκε σε δραματική αύξηση των επιτοκίων πριν από ένα χρόνο, μια σύντομη ύφεση έλαβε χώρα και από τότε έδωσε τη θέση της σε μια διστακτική ανάκαμψη.

Με την ανεργία τώρα να κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε εποχικά διορθωμένους όρους, οι καταναλωτές έχουν μπει σε μια εποχή λιτότητας. Κατά την αποθήκευση των τροφίμων, οι άνθρωποι ανακυκλώνουν συνήθως τα βάζα από έτος σε έτος, αλλά τείνουν να πετάνε τα καπάκια ή απλά τα χάνουν. Εξ ου και η έλλειψη.

Ο Metin Onbasili, ο οποίος έχει ένα κατάστημα στην παραθαλάσσια περιοχή Μπεσίκτας, λέει ότι εάν μπορούσε να βρει μερικά, θα πωλούνταν για 0,7 λίρες (12 σεντ) το καθένα, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Έκρηξη στα καπάκια
«Η ζήτηση εκτοξεύθηκε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυξήθηκαν οι τιμές το περασμένο έτος», ανέφερε.

Η έλλειψη φαίνεται να εκτείνεται πέρα από την Κωνσταντινούπολη. Οι τοπικές εφημερίδες στην επαρχία Kocaeli, ακριβώς ανατολικά της εμπορικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, αναφέρουν μια «κρίση καπακιών».

Η Arzu Sen, η οποία παρασκευάζει πάστα ντομάτας στη δυτική περιοχή του Τσανάκαλε, ξαφνικά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό. «Είναι λες και όλοι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν το δικό τους κονσερβοποιημένο φαγητό», είπε τηλεφωνικά.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δύο τοπικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα καπάκια αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ήρθε σε επαφή μαζί τους το Bloomberg την Πέμπτη.

«Οι έμποροι κάνουν ουρές στους χονδρεμπόρους από τις πρώτες πρωινές ώρες για να πάρουν καπάκια», δήλωσε ο Ali Bayram, ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη.

«Κι αυτά θα φύγουν και σε λίγες ώρες», λέει, δείχνοντας τις λίγες δεκάδες που έχουν μείνει στην αποθήκη του.

article 1