Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα απασχολήσουν τους μετόχους της Tesla

Υπάρχουν και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αυτή τη φορά

Οι επενδυτές της Tesla Inc. θα είναι περισσότερο ανήσυχοι από το συνηθισμένο κατά τη σημερινή τους ενημέρωση από τον CEO Elon Musk την Τρίτη στην ετήσια συνεδρίαση της εταιρείας. Με την μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 36% φέτος και τις ανησυχίες του για το ρυθμό των παραδόσεων, ο Musk είναι πιθανό να προσπαθήσει να κατευνάσει τους προβληματισμούς για την τύχη της Tesla.

Η συγκέντρωση των μετόχων είναι συνήθως μια τελετουργική υπόθεση όπου ο Musk μιλάει για το τολμηρό όραμά του για το μέλλον, αλλά υπάρχουν και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αυτή τη φορά. Θα μιλήσει δημόσια η Robyn Denholm, η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από τον Νοέμβριο, για το ρόλο της; Μήπως ο Larry Ellison, ο οποίος έχει μερίδιο συμμετοχής μόλις μετά τον CEO, θα πάρει μια κεντρική θέση;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα πέντε πράγματα που απασχολούν τους μετόχους της Tesla, λίγο πριν τη συνεδρίασή τους:

1. Παραδόσεις: Η Tesla δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει 90.000 έως 100.000 αυτοκίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2019 - μετά την παράδοση μόλις 63.000 το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της InsideEVs, η Tesla διέθεσε συνολικά 28.275 αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά η εταιρεία ξεκίνησε επίσης να διαθέτει αυτοκίνητα στην Ευρώπη και την Κίνα νωρίτερα φέτος. Μπορεί η Tesla να επιτύχει τον στόχο της χωρίς μαζικές εκπτώσεις και κίνητρα που θα επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους;

2. Η Denholm ως πρόεδρος. Η Robyn Denholm διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου ως μέρος της συμφωνίας διακανονισμού της εταιρείας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιήσει η Tesla τη συνάντηση ως ευκαιρία να συστήσει την Denholm στους μετόχους της; Ή θα παραμείνει έξω από το προσκήνιο, υποκύπτοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο;

3. Η Κίνα. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις Η.Π.Α. και το εργοστάσιο της εταιρείας κοντά στη Σαγκάη θα παράγει μπαταρίες καθώς και αυτοκίνητα για την τοπική αγορά. Το ίδιο το κτίριο έχει χτιστεί με εκπληκτική ταχύτητα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν: Ποιος θα είναι ο προμηθευτής της μπαταρίας; Πότε θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός;

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

 

4. Και άλλα στελέχη. Κατά την ετήσια συνάντηση το 2018, ο Musk δήλωσε ότι θα δώσει λόγο σε περισσότερα διευθυντικά στελέχη. Πολλά από τότε έχουν αλλάξει στην ανώτερη διοίκηση. Ο νέος οικονομικός διευθυντής Zachary Kirkhorn και ο νέος γενικός σύμβουλος Jonathan Chang τοποθετήθηκαν και οι δύο σε αυτούς τους ρόλους μέσα στο προηγούμενο έτος. Οι επενδυτές ενδέχεται να ενδιαφέρονται να ακούσουν τις απόψεις του Jerome Guillen, πρόεδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας ή από οποιαδήποτε περιφερειακή ομάδα πωλήσεων, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα τους ζητήσει ο Musk να μιλήσουν στη συνάντηση φέτος.

5. Συρρίκνωση του ΔΣ. Η Tesla δήλωσε την Παρασκευή ότι τα μέλη του ΔΣ Brad Buss, πρώην CFO της SolarCity Corp., και η Linda Johnson Rice, διευθύνων σύμβουλος της Johnson Publishing Co., δεν θα ζητήσουν επανεκλογή μετά την εκπνοή της θητείας τους Τρίτη και δεν θα αντικατασταθούν. Αυτό μειώνει το μέγεθος του ΔΣ των 11 μελών σε εννέα. Η Tesla πρότεινε την εκλογή δύο μελών: την Kathleen Wilson-Thompson, η οποία μόλις προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο, και την Ira Ehrenpreis, επενδυτή κεφαλαίων που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο από τον Μάιο του 2007.

Tags
 
900
Thumbnail

Ποιος ήξερε ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρέος των ελληνικών τραπεζών; Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέλεξε τα ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης (Tier I), αλλά εκείνα της μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες εγγύησης των επενδυτών, όπου οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο της, με την εκφόρτωση των επισφαλών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η τελευταία έκδοση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς έχει βρει πολλούς επενδυτές, παρά όλους τους γνωστούς κινδύνους γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με δικαίωμα προαίρεσης του εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

Το υψηλό επιτόκιο του 9,75% ήταν σαφώς ελκυστικό για τους αγοραστές, αλλά φέρει επίσης πολλά σημάδια κινδύνου. Η καταβολή αυτού του μεγάλου επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την τράπεζα. Επίσης, επειδή οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βυθίζονται δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος βελτιώνεται.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από ένα χρόνο και έρχεται με την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στη βελτίωση αυτή βέβαια βοηθούν και οι επικείμενες εθνικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία.

article 1