Τελευταία ελπίδα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πράσινη ανάπτυξη

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την πιο φιλόδοξη πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την πιο φιλόδοξη πολιτική παγκοσμίως κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για τεράστια αλλαγή, η οποία απαιτεί ριζική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κι η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού μπλοκ, πρόκειται να δεσμευτούν στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2050, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο κοινής δήλωσης ενόψει της συνεδρίασης της 1ης Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για περισσότερες πράσινες επενδύσεις και αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να κόψει τις κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες που δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά της πρότυπα, αλλά και να φορολογήσει επιπλέον τις εισαγωγές από χώρες οι οποίες έχουν χαμηλότερα στάνταρντς από αυτά που έθεσαν οι Βρυξέλλες.

«Αν ο κοινός μας στόχος είναι να είμαστε μια ήπειρος “ουδέτερη” ως προς τις εκπομπές αερίου το 2050, πρέπει να δράσουμε τώρα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, τη Δευτέρα. «Πρόκειται για μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη, και αυτό πρέπει να το κάνουμε».

Το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο θα εγκριθεί στη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη, θα θέσει το ευρωπαϊκό μπλοκ μπροστά στην υπόθεση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής από άλλες περιοχές που ρυπαίνουν. Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε εθελοντικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, δήλωσε ότι θα βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση των κανόνων που θα μετασχηματίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία μόλις οι ηγέτες των κρατών- μελών έχουν υπογράψει τους ευρωπαϊκούς στόχους για το Κλίμα έως το 2050. Η διατύπωση του σχεδίου ανακοίνωσης μπορεί να αλλάξει πριν από την επόμενη εβδομάδα.

 

Πηγή: Bloomberg/Newmoney.gr

 
1734
Thumbnail

Νέα πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη Κίνας, ασκώντας κριτική στο σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Γιατί δανείζει χρήματα η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κίνα;», διερωτάται ο Τραμπ σε ποστ που ανέβασε στο τουίτερ τη νύχτα της Παρασκευής. «Είναι δυνατόν; Η Κίνα έχει πολλά χρήματα και αν δεν έχουν, τα δημιουργούν. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!».

,

ασεεδ

ad1mobile
,

Το τουίτ του ανέβηκε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σίβεν Μνούτσιν, ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο της τράπεζας, που μέχρι στιγμής φέτος έχει δανείσει στην Κίνα πάνω από 1 δισ. δολ.

ad1mobile

Πολλοί γερουσιαστές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους γι’ αυτό που περιέγραψαν ως αιφνιδιαστικά σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας να συνεχίσει να δανείζει στην Κίνα παρά την ταχεία της ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το κατα κεφαλήν ΑΕΠ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Παγκόσμια Τράπεζα που δανείζει με χαμηλό επιτόκιο σε κράτη με χαμηλά έσοδα.

ad2mobile

Το οικονομικό έτος 2019 ο δανεισμός της Κίνας μειώθηκε στο 1,3 δισ. δολ. από 2,4 δισ. το 2017.

(Bloomberg - newmoney)
 

article 1