Τέλος στην παντοκρατορία του δολαρίου; Τι απαντούν αναλυτές

Οι διαχειριστές κεφαλαίων γίνονται ολοένα και πιο bearish (απαισιόδοξοι) σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του δολαρίου

Οι επενδυτές αύξησαν τις short τοποθετήσεις τους στο δολάριο στα 321.758 συμβόλαια την περασμένη εβδομάδα, ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg. Παρόμοια ήταν η κίνηση των hedge funds, τα οποία προχώρησαν σε πωλήσεις  δολαρίων για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

>>>Δείτε ακόμη: Bitcoin: Υποχώρησε στα χαμηλά διετίας-«Καπνός» 1,4 τρισ. δολάρια

«Το πρίμιουμ του δολαρίου έχει αρχίσει να περιορίζεται τη στιγμή που η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής», τόνισε ο αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group, Τζον Μπρόμχεντ, προσθέτοντας πως «το πρίμιουμ αυτό του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο σε περίοδο κρίσης (safe haven) έχει μειωθεί δεδομένης της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεδομένων αλλά και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη».

1

Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις ορισμένων αναλυτών διίστανται. Η Goldman Sachs και η Wells Fargo συνεχίζουν και ποντάρουν σε περαιτέρω αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, ενώ η M&G Investments αναμένει πως η Fed θα προχωρήσει σε πιο προσεκτικά βήματα όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη.

Πολλοί επενδυτές έχουν αυξήσει τα αισιόδοξα (bullish) στοιχήματά τους σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ευρώ, μειώνοντας παράλληλα και τις short τοποθετήσεις τους σε γεν και στερλίνες. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index έχει καταγράψει μείωση άνω του 5% από το υψηλό Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η δυναμική της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των ασιατικών νομισμάτων θα διαρκέσει μόλις για ένα ή δύο τρίμηνα ακόμα. Η τράπεζα συνιστά επενδύσεις σε κορεατικά γουόν και δολάρια Σιγκαπούρης. Παράλληλα, συνιστά επενδύσεις και στη ρουπία της Ινδονησίας δεδομένων των σχετικά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων της οικονομίας της χώρας, ενώ από την άλλη αναμένει πως οι ισοτιμίες των νομισμάτων της Ινδίας, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων θα καταγράψουν σχετική πτώση.

2

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου θα κορυφωθεί αυτό το τρίμηνο και θα καταγράψει μείωση το επόμενο έτος. Όσο για την ασιατική αγορά, η τράπεζα αναμένει πως η αναμενόμενη άρση των lockdowns στην Κίνα και η κατάργηση του πλάνου «zero Covid» στη χώρα θα ενισχύσει τις ισοτιμίες πολλών ασιατικών νομισμάτων.

newmoney.gr

 
5162