Θα πεισθούν οι Μοσχοβίτες να εμβολιαστούν με δωρεάν παγωτό;

Παρά την προσφορά όμως οι Μοσχοβίτες δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ιδιαίτερα

Eμπορικό κέντρο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας διαπιστώνοντας ότι η επίτευξη ανοσίας έναντι του κορωνονοϊού δεν αποτελεί επαρκές δέλεαρ για τους επισκέπτες του ώστε να εμβολιαστούν αποφάσισε να προσφέρει και κάτι παραπάνω: δωρεάν παγωτό.

Παρά την προσφορά όμως οι Μοσχοβίτες δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ιδιαίτερα: Το απόγευμα της Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο δεν υπήρχαν ουρές και όποιος ήθελε να εμβολιαστεί μπορούσε να το κάνει χωρίς αναμονή. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρέχεται δωρεάν από τον Δήμο της Μόσχας σε όλους τους ενήλικες κατοίκους της πόλης.

«Χθες είχαμε μια ουρά 35 ατόμων, αλλά σήμερα ο καιρός δεν μας ευνοεί», δήλωσε η Ναταλία Κουζεντοβα, η επικεφαλής γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί εντός του εμπορικού κέντρου από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Σύμφωνα με την ίδια καθημερινά στο εμπορικό κέντρο εμβολιάζονται περίπου 300 άτομα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Και ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφονται ελλείψεις εμβολίων και καθυστερήσεις στη διενέργεια των εμβολιασμών, η ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη θέση να διαθέτει υπερπροσφορά εμβολίων αλλά πολίτες απρόθυμους να δεχθούν τον εμβολιασμό τους.

Η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο τον μαζικό εμβολιασμό αλλά πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τον στόχο της. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν έχει εμβολιαστεί ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί έως τα μέσα του έτους.

Στη Μόσχα λειτουργούν περισσότερα από 100 εμβολιαστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της πόλης των 12,7 εκατ. κατοίκων όπου όλοι οι ενήλικες κάτοικοι μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο της πόλης Αναστασία Ρακοβα το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά «ενεργά» με 12.000 έως 15.000 εμβολιασμούς την ημέρα και μέχρι τώρα σύμφωνα με την ίδια έχουν εμβολιαστεί 320.000 άνθρωποι στη ρωσική πρωτεύουσα και 9.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Τα νούμερα αυτά ωστόσο είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με άλλες πόλεις ανάλογου μεγέθους. Στο Λονδίνο μέχρι την Πέμπτη είχαν χορηγηθεί 777.531 αρχικές δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και σχεδόν 57.000 άτομα είχαν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η δημοτική αρχή στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχουν πραγματοποιηθεί 610.095 εμβολιασμοί και σε σχεδόν 132.000 άτομα έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σύμφωνα με το Bloomberg η διαχρονική δυσπιστία των Ρώσων έναντι της επίσημης εξουσίας και οι αμφιβολίες που προκάλεσε η γρήγορη έγκριση του εμβολίου Sputnik V πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ερμηνεύουν την απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παρότι η χώρα ανήκει σε εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήθχει στις 21-23 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Ερευνών Levada μόνο το 38% των Ρώσων δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν με το Sputnik V. Επιπλέον οι κατασκευαστές του ρώσικου εμβολίου δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των δοκιμών σε κάποιο δυτικό επιστημονικό μέσο.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό εμβολιασμών Sputnik V σε εθνικό επίπεδο είναι περιορισμένες. Το Ταμείο που συμμετέχει στην παρασκευή του εμβολίου, RDIF, είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί, αλλά το νούμερο αυτό αμφισβητήθηκε και η κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει ενημερώσεις για το θέμα.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4192