Τι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed σε υψηλότερα επιτόκια

Πώς θα επηρεάσει το γεγονός ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με αποτέλεσμα να εξετάζουν την πιθανότητα να αυξήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερο σημείο από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, και ενδεχομένως να ακολουθήσουν την αύξηση κατά μισή μονάδα που έχουν σηματοδοτήσει αυτόν τον μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως έδειξε έκθεση της Παρασκευής, οι μηνιαίοι μισθοί αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο και η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα.

Αυτός ο παράγοντας φαίνεται ότι θα προβληματίσει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος  προειδοποίησε ότι χρειάζονται χαλαρότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Τόσο ο Πάουελ, όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα μειώσουν την κίνηση σε μισή μονάδα στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης. Έχει επίσης πει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πίστευαν τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση πρόβλεψη ήταν στο 4,6% το επόμενο έτος από το σημερινό εύρος-στόχο του 3,75% έως 4%.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι θα επικαιροποιήσουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις τους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μέση πρόβλεψή τους για την κορύφωση του επιτοκίου το επόμενο έτος στο 5% ή και παραπάνω.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, έχει κάνει έκκληση για μια ελάχιστη κορυφή 5,25% και ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγου της KPMG, βλέπουν τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο το 5,5%, με τη Fed να είναι πρόθυμη να προκαλέσει ύφεση, αν χρειαστεί, για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

«Ο πληθωρισμός είναι σαν τον καρκίνο: αν δεν αντιμετωπιστεί, κάνει μετάσταση και γίνεται πολύ πιο χρόνιος» δήλωσε η Σουόνκ. «Η θεραπεία των υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι “θα είναι ένα δύσκολο 2023».

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα λάβουν μια πρόσθετη έκθεση για τις τιμές καταναλωτή πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα έχουν έναν ακόμη μήνα δεδομένων για να μελετήσουν πριν συγκεντρωθούν ξανά στις αρχές του επόμενου έτους.

Tags
 
5112