Οι δύο προσφορές θα αξιολογηθούν από τη ρυθμιστική αρχή των αγορών της Νορβηγίας

Η Euronext NV ανέβασε τον πήχη στον «πόλεμο» προσφορών με την Nasdaq Inc., αποκαλύπτοντας μία υψηλότερη προσφορά για τον Oslo Bors, που αποτιμά το κύριο χρηματιστήριο της Νορβηγίας περίπου στα 790 εκατομμύρια δολάρια.

Η γαλλο-ολλανδική εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων είναι πλέον πρόθυμη να πληρώσει 158 νορβηγικές κορώνες ανά μετοχή, ποσό που είναι περίπου 4% υψηλότερο από την προσφορά της Nasdaq τον περασμένο μήνα. Είναι επίσης περίπου 9% υψηλότερο από την προηγούμενη προσφορά της Euronext.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον Nasdaq να δώσει διαβεβαιώσεις και δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να προχωρήσει σε deal, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του συμβουλίου του Oslo Bors. Παρ’ όλα αυτά, η Nasdaq δεν ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά της.

Η Bente Landsnes, διευθύνουσα σύμβουλος του Oslo Bors, δήλωσε ότι μαζί με την ομάδα της θα αξιολογήσει τη νέα προσφορά της Euronext, αλλά επανέλαβε την άποψή της ότι η Nasdaq παραμένει μια καλύτερη στρατηγική επιλογή.

«Ένα καλύτερο μέλλον»
Η Landsnes είπε ότι μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση έχει ήδη οδηγήσει στο «ομόφωνο συμπέρασμα από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο» […] «ότι η νορβηγική κεφαλαιαγορά και οι εταιρείες μας θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον με μία ιδιοκτησία της Nasdaq» σε μία τηλεφωνική συνέντευξη.

Η KLP, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του Oslo Bors μαζί με την DNB, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να πετύχει ο Nasdaq. Οι δύο βασικοί ιδιοκτήτες της νορβηγικής χρηματιστηριακής αγοράς είχαν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους τον περασμένο μήνα.

Αλλά το ερώτημα είναι αν άλλοι μέτοχοι στο Oslo Bors θα είναι ικανοποιημένοι με χαμηλότερη προσφορά από ό, τι αυτή που η Euronext έχει βάλει τώρα στο τραπέζι.

Πιάστηκαν στον… ύπνο παραμονή Χριστουγέννων
Τα μέλη του ΔΣ του Oslo Bors πιάστηκαν στον ύπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, που είναι αργία στη Νορβηγία, όταν η Euronext ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε μια επενδυτική τράπεζα.
Μέτοχοι του Oslo Bors που κατείχαν το 25% της εταιρείας είχαν αναθέσει στην τράπεζα, τη σουηδική Carnegie, να βρει έναν πλειοδότη πρόθυμο να αναλάβει ολόκληρη την επιχείρηση.

Από την αρχή του έτους, η Euronext, η οποία εκμεταλλεύεται χρηματιστήρια στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ, εξασφάλισε την υποστήριξη του 50,5% των μετόχων του Oslo Bors μέσω ενός συνδυασμού αμετάκλητων δεσμεύσεων από τους μετόχους και άμεσων αγορών μετοχών. Δημοσιεύοντας το έγγραφο της προσφοράς της στις 4 Φεβρουαρίου, ο Nasdaq αποκάλυψε ότι είχε τον έλεγχο του 35,2% του Oslo Bors.

Η Euronext δήλωσε τη Δευτέρα ότι επεκτείνει την περίοδο προσφοράς της κατά τέσσερις εβδομάδες, έως τις 11 Μαρτίου. Επίσης δήλωσε ότι βλέπει το Όσλο ως την πλατφόρμα με βάση την οποία θα επεκτείνει την παρουσία της στη σκανδιναβική περιοχή. Από την πλευρά του, ο Nasdaq υποστήριξε ότι η κυριαρχία του στις σκανδιναβικές αγορές – όπου ήδη λειτουργεί χρηματιστήρια στη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία – το καθιστά πιο φυσική επιλογή για τον Oslo Bors.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι δύο προσφορές θα αξιολογηθούν από τη ρυθμιστική αρχή των αγορών της Νορβηγίας και, εν τέλει, από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες.

Οι δύο υποψήφιοι είναι από πολλές απόψεις παρόμοιες εταιρείες. Και οι δύο έχουν ιστορικό επιτυχούς λειτουργίας χρηματιστηρίων σε πολλές χώρες, αλλά καμία από τις δύο δεν έχει αναπτύξει μια αγορά παραγώγων αρκετά μεγάλη ώστε να αμφισβητήσουν τα ευρωπαϊκά ονόματα όπως το χρηματιστήριο το Λονδίνου ή ο Deutsche Boerse. Η απόκτηση του Oslo Bors δεν θα αλλάξει το γεγονός αυτό για καμία από τις δύο εταιρείες.

 
1206
Thumbnail

Ο 78χρονος πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας σήμερα Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό μετά την κατάρρευση της κυβέρνηση της Ρώμης.

ad1mobile

Καθώς ξεκινά η δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων – στην πρώτη ημέρα συμμετείχαν κυρίως μικρότερα κόμματα – ο κίνδυνος για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι εξαιρετικά υψηλός. Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, υπάρχει ένας προϋπολογισμός που πρέπει να συνταχθεί, ο οποίος πρέπει να συμμορφώνεται με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες και κανείς δεν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Μόνο ο Πρόεδρος Ματαρέλα έχει την εξουσία να διορίσει έναν νέο ηγέτη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Εάν μπορέσει να βρει έναν συνδυασμό κομμάτων που να συνιστά πλειοψηφία, θα είναι σε θέση να φέρει ένα μέτρο σταθερότητας στην ταραγμένη χώρα του. Αν αποτύχει, η Ιταλία θα πάει σε νέες εκλογές στη χειρότερη δυνατή στιγμή – και ο Ματέο Σαλβίνι, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός που προκάλεσε την κρίση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι επενδυτές βρήκαν κάποια παρηγοριά στην πιθανότητα να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς τα ιταλικά ομόλογα και μετοχές υπεραπέδωσαν των υπολοίπων της ευρωζώνης την Τετάρτη. Η απόδοση των 10ετών κρατικών τίτλων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,31%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016 και το spread σε σχέση με τη Γερμανία υποχώρησε κατά 8 μονάδες στις 198 μονάδες, το μικρότερο σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι προοπτικές για τη συγκρότηση νέου συνασπισμού βελτιώθηκαν μετά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, καθώς τα περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα και οι ανεξάρτητοι νομοθέτες δήλωσαν στον Ματαρέλα ότι αντιτίθενται σε πρόωρες εκλογές και τελικά θα ευνοήσουν μια νέα κυβέρνηση.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων, ο Ματαρέλα μπορεί να δώσει σε δύο κόμματα, τους Δημοκρατικούς και τα Πέντε Αστέρια, μερικές ακόμη ημέρες για να αρχίσουν επίσημες συζητήσεις προτού λάβουν την τελική τους απόφαση. Εάν γίνει αυτό, θα ζητήσει να επιστρέψουν με το όνομα ενός νέου πρωθυπουργού και μιας σοβαρής μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Ποιους θα συναντήσει σήμερα ο Ματαρέλα και τι διακυβεύεται
Δημοκρατικό Κόμμα, 11 π.μ (τοπική ώρα)

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο σάρωσε στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, αντιτιθέμενος στη ιταλική πολιτική ελίτ, κρατώντας τη σκληρότερη ρητορική του για τους Δημοκρατικούς – ή PD – που τότε ήταν το κυβερνών κόμμα.

Τώρα, το PD και το M5S βρίσκονται σε επαφή για να δουν αν μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα για να κυβερνήσουν τη χώρα, να προλάβουν τις εκλογές και να κρατήσουν μακριά από την εξουσία τον Σαλβίνι.

Ο επικεφαλής του PD, Nicola Zingaretti, ανέφερε την Τετάρτη πέντε βασικά σημεία που θα συμπεριληφθούν στις συνομιλίες με το M5S, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την ΕΕ, της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στην οικονομική πολιτική και των ενισχυμένων επενδύσεων.

Forza Italia: Μεσημέρι (τοπική ώρα)

Θυμάστε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Το κόμμα του εξακολουθεί να έχει κάποιο ρόλο. Ακόμα και η σιωπηρή υποστήριξη από τη Forza Italia θα μπορούσε να προσφέρει το περιθώριο που απαιτείται για να φανεί μια κυβέρνηση M5S-PD βιώσιμη για τον πρόεδρο. Αλλά ο Μπερλουσκόνι και ο Ντι Μάιο είναι μακροχρόνιοι εχθροί. Θα μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να δώσει στήριξη σε μια κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει το M5S;

Οι ηγέτες της Forza Italia έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα προτιμούσαν τις εκλογές και μια κυβέρνηση με τον Σαλβίνι.

Η Forza Italia αποτελεί μέρος των συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο μαζί με τη Λέγκα. Ο Σαλβίνι όμως άφησε απ έξω τη Forza Italia, όταν αποφάσισε να γίνει μέλος του λαϊκιστικού συνασπισμού με το M5S. Όπως πάντα, ο Μπερλουσκόνι θα απολαύσει το χρόνο του στο προσκήνιο, ακόμα κι ο ρόλος του είναι μόνο ως «μπαλαντέρ» αυτή τη φορά.

Λέγκα, 4 μ.μ (τοπική ώρα)

Τι υπάρχει να συζητηθεί; Ο ηγέτης της Σαλβίνι θέλει εκλογές και πιθανόν να πει στον Ματαρέλα ότι οποιαδήποτε κίνηση για την αναζήτηση νέου συνασπισμού θα ήταν προσβολή της δημοκρατικής διαδικασίας, καθώς το κόμμα του είναι το δημοφιλέστερο της Ιταλίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Σαλβίνι, πάντα σε προεκλογική διάθεση, λέει ότι έχει σχέδιο για προϋπολογισμό 50 δισ. ευρώ, που θα επιτρέπει όλες τις φορολογικές περικοπές.

Πέντε Αστέρια, 5μ.μ (τοπική ώρα)

Το M5S ήταν σε μειονεκτική θέση προτού ο Σαλβίνι αποφασίσει να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης στα μέσα του καλοκαιριού. Το κόμμα ηττήθηκε στις ευρωεκλογές τον Μάιο, βλέποντας ότι η υποστήριξή του μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2018.

Όμως, παρά τους άθλιους αριθμούς δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ντι Μάιο εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο. Αυτό καθιστά το M5S το μεγαλύτερο παίκτη σε κάθε πιθανό μελλοντικό πολιτικό σχηματισμό.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

ad2mobile

Επιπλέον, το M5S και το PD είναι πιο κοντά σε τουλάχιστον ορισμένους τομείς πολιτικής από ό, τι ο Ντι Μάιο ήταν ποτέ με το κόμμα του Σαλβίνι. Ορισμένοι υποστηρικτές μιας κυβέρνησης PD-M5S βλέπουν κοινό έδαφος σε τομείς όπως η περιβαλλοντική πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα.

(newmoney - Bloomberg)

article 1