Τον πιο απότομο αποπληθωρισμό αναμένει το Ισραήλ 

Το επιτόκιο έχει ήδη σταματήσει στο μηδέν

(Bloomberg) -Τα οικονομικά συντρίμμια της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια περίοδο αποπληθωρισμού, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει βιώσει μια σταθερή περίοδο μείωσης των τιμών από το 2016, ενδεχομένως να δει πτώση του καταναλωτικού κόστους κατά 1,9% φέτος, το πιο απότομο μεταξύ όλων των προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές του ΔΝΤ. Με το βασικό επιτόκιο 0,1% μετά από μια πρόσφατη περικοπή, οι προοπτικές αναδεικνύουν τις προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσει το Ισραήλ μόλις μπορέσει να ξεπεράσει το ξέσπασμα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

"Εάν εξακολουθήσει να υπάρχει αρνητικός πληθωρισμός, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση και να δυσκολέψει την έξοδο", δήλωσε ο Rafi Gozlan, επικεφαλής οικονομολόγος της Israel Brokerage and Investments Ltd στο Τελ Αβίβ. Η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διοχετεύσει περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά θα χρειαστούν και φορολογικά εργαλεία για να ωθήσουν τη ζήτηση, αφού τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά, ανέφερε ο Gozlan.

d

Το Ισραήλ πάλεψε με τον πληθωρισμό πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν τώρα ότι η πτώση της ζήτησης θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές καταναλωτή. Η ανεργία έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας -από ποσοστό κάτω του 4% σε ποσοστό πέραν του 25%- και εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορούσαν ακόμα να παραμείνουν άνεργοι στο τέλος του έτους. Οι προσπάθειες του Ισραήλ μέσω διαφόρων κινήτρων έχουν μέχρι στιγμής κυμανθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα σε ένα φορολογικό πακέτο που στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο Ισραήλ για πρώτη φορά από τότε που ήταν κάτω από το μηδέν σχεδόν πριν από τρία χρόνια. Η τελευταία πρόβλεψη του ερευνητικού προσωπικού της Τράπεζας του Ισραήλ αναφέρει ότι οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν κατά 0,8% φέτος, πριν την αύξησή τους κατά 0,9% το 2021.

Ivan Levingston
 
3186
Thumbnail