Τουρκία: Επιταχύνουμε τις έρευνες φυσικού αερίου σε Αν. Μεσόγειο

Σε επιτάχυνση των ερευνών της για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Ντονμέζ ανέφερε πως το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην Αττάλεια από τις 29 Αυγούστου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’». Σύμφωνα με τον Ντονμέζ,  η Τουρκία θα συνεχίσει στην «υφαλοκρηπίδα της» τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων «οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας». Όπως είπε, τον περασμένο Ιούλιο η τoυρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου, στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά «δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε θετικά».  «Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ‘ε/κ διοίκηση’», συνέχισε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς μπορεί να επανέλθει». Μάλιστα δήλωσε πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν «σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε». «Αλλά η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο  Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται, όπως σχεδιάστηκε, ο πυρηνικός σταθμός Ακκουγιού, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης έχει τερματιστεί. Για τον πυρηνικό σταθμό Ακκουγιού, μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είναι καθ’ οδόν και η άδεια ανοικοδόμησης του δεύτερου αντιδραστήρα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «πρώτα ο θεός, σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023».

Mononews.gr