Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε στο 12% το βασικό επιτόκιο

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έχει ξεπεράσει το 80% - Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η τουρκική λίρα

Σε ακόμα μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώνει τα επιτόκια μετά και τη μείωση – έκπληξη του Αυγούστου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε άλλη μια μείωση-σοκ στα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλό 24 ετών και με τη λίρα να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η τουρκική λίρα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 12% από 13% την Πέμπτη. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν είχε προβλέψει αλλαγή μετά  και την απροσδόκητη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης τον Αύγουστο που έβαλε τέλος σε μία περίοδο επτά μηνών με αμετάβλητα επιτόκια.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Λίγοι μόνο οικονομολόγοι από την Morgan Stanley, την UniCredit και την Citigroup είχαν κάνει λόγο για μείωση της τάξης 50 έως 100 μενάδων βάσης. Ερντογάν και Καβτσιόγλου εμμένουν στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που αντιστέκεται στις αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η εν λόγω προσέγγιση ενθάρρυνε την οικονομική ανάπτυξη σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και άφησε τα τουρκικά assets ιδιαίτερα ευάλωτα στις ορέξεις των πωλητών. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ η λίρα έχει τις χειρότερες επιδόσεις φέτος στις αναδυόμενες αγορές.

«Η Τουρκία εισέρχεται τώρα στην οικονομία των εκλογών», δήλωσε ο Τούγκμπεργκ Τσιλτιτσί, επικεφαλής έρευνας στην InvestAZ Menkul Degerler με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ανέμενε μείωση κατά 100 μονάδες βάσης.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία υποστηρίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για πληθωρισμό 5%, μείωσε τα επιτόκια πολλές φορές πέρυσι, όταν μάλιστα ο πληθωρισμός ανερχόταν σε διψήφια ποσοστά.

newmoney.gr

 
4916