Τουρκία: Κυνηγά όσους πουλούν λίρες για να αγοράσουν δολάρια

Οι Τούρκοι μετατρέπουν τις λίρες σε δολάρια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αποδυνάμωση του νoμίσματος

Νέος νόμος στην Τουρκία υποχρεώνει τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος να καταγράφουν την ταυτότητα των πελατών τους, αίροντας την ανωνυμία εκείνων που πουλούν το τουρκικό νόμισμα, την ώρα που σημειώνει το ένα χαμηλό μετά το άλλο έναντι του δολαρίου.

Μέχρι τώρα, η υποχρέωση για την καταγραφή της ταυτότητας του συναλλασσόμενου ίσχυε μόνο για συναλλαγές άνω των 3.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «ο νέος κανονισμός στοχεύει στον περιορισμό της σκιώδους βιομηχανίας, στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς». Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ο νέος κανονισμός «Δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση στις αγορές ξένου νομίσματος».

Όπως σημειώνει το Bloomberg oι Τούρκοι μετατρέπουν τις λίρες σε ξένα νομίσματα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πτώση και αποδυνάμωση του νομίσματος και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει φτάνοντας σχεδόν στο 20% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, την 1η Οκτωβρίου οι καταθέσεις των Τούρκων σε συνάλλαγμα ανέρχονταν 232,7 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 20% από τις αρχές του 2020.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να υποχωρήσει στο πάγιο αίτημα του προέδρου Ερντογάν και να μειώσει τα επιτόκια στις 23 Σεπτεμβρίου. Σήμερα Τετάρτη η ισοτιμία της διαμορφώνονταν σε 9,1 δολάρια ενώ η πτώση που έχει καταγράψει από τις αρχές του χρόνου ανέρχεται στο 18% φέτος και είναι η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι νέοι κανονισμοί δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τρίτη.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
4062