Σε εξέλιξη ο τελευταίος γύρος συζητήσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκτ, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο, εξέλιξη που εκλαμβάνεται ως σημάδι αισιοδοξίας, καθώς διαπραγματευτές από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ξεκινούν τον τελευταίο γύρο συζητήσεων τους αυτήν την εβδομάδα.

«Θέλει να συναντηθεί πολύ σύντομα με τον Πρόεδρο Σι», δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ, τη Δευτέρα στο Fox News. «Αυτός ο Πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια συμφωνία. Θέλει να είναι δίκαιη για τους Αμερικανούς εργάτες και τα αμερικανικά συμφέροντα», συνέχισε.

>>> Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ; <<<

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι ηγέτες θα συναντηθούν για να ολοκληρώσουν μια συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις παραπαίουν καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό των δασμών για κινεζικές εισαγωγές και να το πάει στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διαπραγματευτές από τις δύο χώρες συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να πιέζουν την Κίνα να δεσμευτεί για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις σε ένα κρατικό οικονομικό μοντέλο που λένε ότι πλήττει τις αμερικανικές εταιρείες. 

>>> EE:O απρόσμενος πιθανός νικητής του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας <<<

Οι μεσαίου επιπέδου αξιωματούχοι άρχισαν συζητήσεις τη Δευτέρα, προετοιμάζοντας τις δύο ημέρες συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, στις οποίες συμμετέχουν ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χι. Ο Λαϊτχάιζερ και άλλοι αξιωματούχοι είναι προγραμματισμένο να φτάσουν σε ξενοδοχείο στο Πεκίνο το απόγευμα της Τρίτης.

Οι βοηθοί του Τραμπ λένε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας είναι σημαντικές καθώς πρέπει να επιδειχθεί αξιόπιστη πρόοδος τόσο στον ίδιο τον πρόεδρο όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

(Bloomberg – newmoney.gr)