Τραπεζίτες & επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο Ocean’s 11 (ΦΩΤΟ)

Δείτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς και από τις τρεις χώρες - Έλληνες ανάμεσα τους

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα συλλήψεις σε μια σειρά περιπτώσεων όπου φέρεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα insider-trading από μια ομάδα τραπεζιτών, traders και επιχειρηματιών, που έβγαζαν εκατομμύρια από παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.
Άλλοι σύνδεσμοι που επικοινωνούσαν με τους υπόπτους έχουν προκύψει μετά από έρευνα και έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, επίσης.
Παρακάτω, δείτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς και από τις τρεις χώρες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η υπόθεση των ΗΠΑ
Μπράιαν Κοέν
Ηλικία: 33
Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη
Εργασία: Τραπεζίτης της Goldman Sachs Group


Ο Μπράιαν Κοέν ήταν τραπεζίτης της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη όταν συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις 18 Οκτωβρίου.  Ο Κοέν, Γάλλος υπήκοος, αρχικά εργάστηκε στα γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, το 2017. Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Κοέν μετέφερε σε έναν έμπορο στην Ελβετία πληροφορίες για πιθανές εξαγορές της Syngenta AG, μίας ελβετικής εταιρείας γεωργικών χημικών ουσιών και σπόρων, και της Buffalo Wild Wings Inc., εταιρείας franchise με εστιατόρια και μπαρ, που έχει έδρα στη Μινεάπολις.

1
Ο Κοέν είναι ελεύθερος με εγγύηση $750.000 και περιμένει τη δίκη του. Βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό, στο διαμέρισμα που ζει με τη φίλη του. Η Goldman Sachs τον έχει θέσει σε άδεια μετ ‘αποδοχών όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε. Έχει δηλώσει ότι δεν είναι ένοχος.
 
Benjamin Taylor
Ηλικία: 35
Τόπος διαμονής: Γαλλία
Προηγούμενη εργασία: τραπεζίτης στην Moelis & Co. 
Darina Windsor
Ηλικία: 32
Τόπος Διαμονής: Ταΐλάνδη
Προηγούμενη εργασία: τραπεζίτισα στην Centerview Partners LLC  

Ο Benjamin Taylor είναι πρώην τραπεζίτης της Moelis, ο οποίος μοιράζονταν ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο με την φίλη του Darina Windsor, πρώην τραπεζίτισα της Centerview.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, από τα τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2018, οι δύο τους έδωσαν εμπιστευτικές πληροφορίες για 22 εταιρείες, μερικές φορές επικοινωνώντας μέσω μυστικού κώδικα, ενώ χρησιμοποιούσαν τα ονόματα κατοικίδιων ζώων, «Pops» και «Popsy», στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένα email που έστειλε το 2012 η Darina Windsor στον Taylor είχε τίτλο «Κάποτε, υπήρχε ο Pops που έψαχνε για Τρούφες στο δάσος …», όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Εικάζεται ότι επρόκειτο για εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο της Amgen Inc. να εξαγοράσει την Onyx Pharmaceuticals Inc.
Ο Taylor έφυγε από την τράπεζα περίπου το 2015 και η Windsor απολύθηκε το 2016. Ωστόσο, ο Taylor συνέχισε να παρέχει εσωτερική πληροφόρηση από μία άλλη τράπεζα που δεν κατονομάζεται. Οι δυο τους κέρδισαν με τον τρόπο αυτό πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά, πολυτελή ρολόγια και ακριβά ρούχα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για τους δύο στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο παραμένουν ασύλληπτοι. Ο Taylor βρίσκεται στη Γαλλία και η Windsor στην πατρίδα της.

Joseph El-Khouri
Ηλικία: 52
Τόπος κατοικίας: London
Εργασία: Trader

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ο Λονδρέζος trader Joseph El-Khouri, έβγαλε 2 εκατομμύρια δολάρια από τις πληροφορίες που του έδωσαν οι Τέιλορ και Γουίντσορ μέσω ενός άγνωστου μεσάζοντος, σύμφωνα με τους ερευνητές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι αυτός και ο μεσάζων αντάλλαζαν κρυπτογραφημένα μηνύματα και επικοινωνούσαν με τη χρήση τηλεφώνων μίας χρήσης, τα οποία κατέστρεφαν και αντικαθιστούσαν τακτικά προκειμένου να μην ανιχνεύονται.
δ
Ο Joseph El-Khouri, ο οποίος κατέχει διπλή ιθαγένεια, είναι δηλαδή Λιβανέζος και Βρετανός υπήκοος, υπέστη δύο καρδιακές προσβολές τον Σεπτέμβριο και έχει «σύνθετες ιατρικές ανάγκες», όπως δήλωσε ο δικηγόρος του στο δικαστή, μετά τη σύλληψή του στο Λονδίνο. Είναι κρατούμενος χωρίς εγγύηση στη φυλακή Wandsworth ενώ αγωνίζεται για τη μη έκδοση του στις ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

Γιώργος Νίκας,
Ηλικία: 54
Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη, Ελλάδα
Εργασία: Ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων

Ο Γιώργος Νίκας είναι trader και ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων GRK Fresh Greek. Κατηγορείται από τις Αρχές ότι λάμβανε πληροφορίες μαζί με τους Κοέν, Taylor και Windsor, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια από παράνομη αγοραπωλησία μετοχών τουλάχιστον 12 εταιρειών. Ο Νίκας είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας έξι εκατ. δολαρίων στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα.
Ο Νίκας κατηγορείται από τις Αρχές ότι χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο Κοέν φέρεται να απάντησε σε τηλεφώνημα από εστιατόριο του Νίκα στην Νέα Υόρκη.
Ο επιχειρηματίας βαρύνεται και με μια ξεχωριστή κατηγορία για εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με την Ariad Pharmaceuticals από τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του διευθυντή της Ariad.
Ο Νίκας δεν έχει συλληφθεί και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες που του αποδίδονται. 

Τηλέμαχος Λαβίδας
Ηλικία: 38
Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη, Ελλάδα
Εργασία: Lavipharm Laboratories Inc.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι Αμερικανός πολίτης, κάτοικος Νέας Υόρκης, η σύζυγός του οποίου είναι έγκυος ενώ έχει ένα ακόμη παιδί 15 μηνών.
Αποφοίτησε το 2003 από το πανεπιστήμιο Columbia με πτυχίο στα οικονομικά. Οι Αρχές τον κατηγορούν ότι έλαβε εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με την Ariad από τον πατέρα του, ο οποίος είναι στο ΔΣ της φαρμακευτικής εταιρείας και ζει στην Αθήνα, και τις μεταβίβασε στον Νίκα.
Ο Λαβίδας συνελήφθη στο διαμέρισμα του Νίκα στην Νέα Υόρκη, στις 18 Οκτωβρίου. Οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν ότι εθεάθη να συναντάται με τον ξάδελφο του Νίκα  ο οποίος πιστεύεται ότι προμήθευε το κύκλωμα με τα τηλέφωνα μιας χρήσης.
Ο Λαβίδας εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση, Lavipharm Laboratories, στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Ήταν ιδρυτής μιας startup, της Mediterra, που παρασκευάζει μπάρες δημητριακών, βασισμένες στην μεσογειακή διατροφή.
γ

Ο  ίδιος δήλωσε αθώος στις κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο δεν δέχθηκε να καταβάλει εγγύηση, με αποτέλεσμα οι συγγενείς του που ήταν παρόντες στη διαδικασία να ξεσπάσουν σε κλάματα. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να διαφύγει στην Ελλάδα. Είναι φυλακισμένος σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μανχάταν περιμένοντας τη δίκη του τον Ιανουάριο.
Ο Τηλέμαχος Λαβίδας με τη σύζυγό του Κατερίνα υπήρξαν από τα πιο λαμπερά ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας

Η υπόθεση της Βρετανίας
Walid Choucair

Ηλικία: 40
Τόπος διαμονής: London
Επάγγελμα: Trader

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Ο Walid Choucair είναι ένας Λονδρέζος που έλαβε ιδιωτική παιδεία και άρχισε να δραστηριοποιείται σοβαρά ως trader γύρω στα 25 του χρόνια. Τον Ιούνιο, καταδικάστηκε για πέντε κατηγορίες εμπορίας εμπιστευτικών πληροφοριών και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Οι ένορκοι έκριναν ότι είχε χρησιμοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες από την Fabiana Abdel-Malek, μία φίλη του στην UBS Group, για να επωφεληθεί από συναλλαγές σε πέντε μετοχές μεταξύ 2013 και 2014, συμπεριλαμβανομένων των Targa Resources και Elizabeth Arden.

γ

Ο δικαστής είπε ότι διέφθειρε την Abdel-Malek, η οποία ήταν οικογενειακή φίλη, ανοίγοντας της την πόρτα στην αίγλη του ιδιωτικού του club Tramp, στο Mayfair, όπου ξόδευε χιλιάδες λίρες διοργανώνοντας πάρτι με σαμπάνια και έπαιζε κιθάρα.
Ο Choucair δήλωσε ότι έπαιρνε αποφάσεις με βάση τα όσα μάθαινε δημοσίως και από άλλους traders, και όχι από την Abdel-Malek, και σχεδιάζει να υποβάλει έφεση.

Fabiana Abdel–Malek
Ηλικία: 37
Τόπος διαμονής: Λονδίνο
Προηγούμενη εργασία: Σύμβουλος συμμόρφωσης της UBS Group
Η Fabiana Abdel–Malek φοίτησε στο γυμνάσιο κοντά στην πλατεία Sloane του Λονδίνου, πριν σπουδάσει για να γίνει δικηγόρος. Έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της UBS και είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο τμήμα συμμόρφωσης, έχοντας προτάσεις εργασίας από την Goldman Sachs. Στο πλαίσιο του ρόλου της, είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με όλες τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις οποίες ενεπλάκη η UBS.
Τον Ιούνιο, η Abdel–Malek κρίθηκε ένοχη για πέντε κατηγορίες κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης μαζί με τον φίλο της, Choucair. Όταν συνελήφθη, η Abdel–Malek ζούσε ακόμα με τους γονείς της και τις δύο ενήλικες αδελφές της στο Δυτικό Λονδίνο.
Η Abdel–Malek και ο Choucair γνωρίστηκαν αρχικά από τις μητέρες τους και ο Choucair άρχισε να την παίρνει μαζί του στην ιδιωτική του λέσχη, Tramp. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι επανειλημμένα είχε πρόσβαση σε δεδομένα εμπιστευτικών πληροφοριών και στη συνέχεια επικοινωνούσε με τον Choucair μέσω προπληρωμένου τηλεφώνου. Η κάρτα SIM του κινητού ήταν σε ένα BlackBerry το οποίο ήταν πανομοιότυπο με το επαγγελματικό της τηλέφωνο, το οποίο οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι το χρησιμοποιούσε για να κρύβει τις κινήσεις της. Η Abdel–Malek, που ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες στον Choucair, δεν δήλωσε αν σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.
 
Η γαλλική υπόθεση
Alexis Kuperfis

Ηλικία: 39
Τόπος διαμονής: Γενεύη
Ρόλος: Τrader
Δεν είναι σαφές πότε άρχισε το trading ο Alexis Kuperfis, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι έγινε πολύ καλός σε αυτό πολύ γρήγορα. Τόσο καλός που τράβηξε την προσοχή των γαλλικών αρχών, οι οποίες τον παρακολουθούσαν από τη στιγμή που αποκόμισε κέρδη 20 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 με ένα ποντάρισμα, πριν από την είδηση ότι η General Electric σχεδίαζε να εξαγοράσει μέρος της Alstom.
Οι ανακριτές άρχισαν να παρακολουθούν το τηλέφωνό του και πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού μόλις λίγες ώρες μετά την άφιξή του. Οι γαλλικές αρχές μοιράστηκαν μάλιστα με τους Βρετανούς ερευνητές το αντίγραφο μιας συνομιλίας, κατά την οποία ο Choucair προειδοποιούσε τον Kuperfis για μία έρευνα.

φ
Πριν από δύο χρόνια, ένας δικαστής στο Παρίσι απήγγειλε δίωξη σε βάρος του Kuperfis για ύποπτο trading πριν από την εξαγορά ύψους 10 δισ. δολαρίων της Air Liquide από την αμερικανική ανταγωνίστρια Airgas. Οι Γάλλοι ερευνητές λένε ότι αποκόμισε 4,4 εκατ. ευρώ από την παράνομη πληροφορία πριν ανακοινωθεί η συμφωνία. Δεν έχει διαταχθεί καμία δίκη και αρνείται τις κατηγορίες.
Πριν γίνει επιτυχημένος trader, ο Kuperfis φαίνεται ότι είχε αρχίσει να εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών για μικρές συμφωνίες στο Παρίσι.

Lucien Selce
Ηλικία: 56
Τόπος διαμονής: Γενεύη
Ρόλος: Trader

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Ο πρώτος σύνδεσμος μεταξύ Lucien Selce και Kuperfis προέκυψε πριν από δύο χρόνια σε μια ιδιωτική υπόθεση, όταν οι δικηγόροι των ανδρών υποστήριζαν σε μια συνεδρίαση του γαλλικού συνταγματικού δικαστηρίου ότι οι ανακριτές είχαν υπερβεί τις εξουσίες τους ζητώντας τα αρχεία τηλεφωνικών λογαριασμών για να εντοπίσουν τον τόπο διαμονής των πελατών τους.
Αν και ο Selce κατηγορήθηκε για συναλλαγές που σχετίζονταν με την επιθεωρήτρια πετρελαιοπηγών CGG, πραγματοποίησε τις συναλλαγές αυτές στην Ελβετία, όχι στις γαλλικές Άλπεις ή στην Κορσική, και έτσι οι ερευνητές δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε τηλεφωνικά αρχεία ενώ έκανε εκεί διακοπές, υποστήριξε τότε ο δικηγόρος του. Ο Selce αντιμετωπίζει επίσης ξεχωριστές κατηγορίες για εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τα κέρδη της Airgas, αλλά δεν έχει διαταχθεί καμία δίκη και στις δύο περιπτώσεις. Αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Selce δεν ήταν πάντα trader. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην επενδυτική τραπεζική, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του στην Cargill Financial Markets και της παροχής συμβουλών σε μια μονάδα της Barclays, σύμφωνα με ένα προφίλ στον ιστότοπο μίας εκ των εταιρειών του

 
5161