«Τρεκλίζουν» οι αγορές στην Κίνα λόγω του ναυαγίου της Evergrande

Στις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας χρωστάει η «κινεζική Lehman Brothers»

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της China Evergrande Group στις χρηματαγορές της Κίνας. 

Οι εταιρείες ακινήτων ήταν αυτές που οδήγησαν την καθοδική πορεία στο δείκτη Hang Seng China Enterprises Index, με τη μετοχή της Country Garden Holdings Co να επιδεικνύει πτώση της τάξης του 7,2% ενώ η μετοχή της Sunac China Holdings Ltd επέδειξε πτώση 11%. Οι μετοχές αυτές έχουν επιδείξει συνολική πτώση άνω του 21% την περασμένη εβδομάδα.

Η αξία των ομολόγων δολαρίου υψηλής απόδοσης της Κίνας υποχώρησε κατά 4% την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι αποδόσεις των ομολόγων junk έχουν φτάσει σε υψηλό 18 μηνών σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg ενώ στη Σαγκάη οι τραπεζικές μετοχές έχουν επιδείξει ρεκόρ selloff 7 εβδομάδων. 

«Δεν πρόκειται μόνο ο τομέας των ακινήτων, το γενικό επενδυτικό συναίσθημα είναι ασθενέστατο», υπογράμμισε η Elizabeth Kwik, Asian equities investment manager της Aberdeen Standard Investments σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV.

To outlook για την Εvergrande χειροτερεύει καθημερινά. Την περασμένη Πέμτπη, η onshore μονάδα της επιχείρησης έπαψε τις αγοραπωλησίες ομολόγων μετά από την εγχώρια υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σε παράλληλη υποβάθμιση προχώρησε και η S&P Global Ratings, υπογραμμίζοντας πως η ρευστότητα και η ικανότητα χρηματοδότησης της εταιρείας «συρρικνώνεται σημαντικά».
δ
Οσο για τις αρχές της Κίνας, ανακοίνωσαν στους δανειστές της πως η Evergrande δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δανειακά της επιτόκια αρχής γενομένης από την 20η Σεπτεμβρίου.

Tα εκτεταμένα σημάδια της αρνητικής επίδρασης στον τραπεζικό τομέα δεν είναι -ακόμα- φανερά. Τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, επιδεικνύοντας αρκετή ρευστότητα στις χρηματαγορές. Παρ’ όλα αυτά, μερικές τράπεζες στην Κίνα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα αποθεματικά γουάν τους παρά τα υψηλά κόστη. Ο λόγος, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Mizuho Financial Group Inc, έγκειται στην «μείωση της ρευστότητας σε περίπτωση κρίσης».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Tα τραπεζικά και εταιρικά δάνεια αποτελούν το 81% του συνολικού χρέους των $52 δισ της Evergrande. Η λίστα με τους μεγαλύτερους δανειστές συμπεριλαμβάνει τις China Minsheng Banking Corp, την Agricultural Bank of China Ltd και την Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

Η χαλάρωση στην αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία αποτελεί το 28% της οικονομίας της χώρας, διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόσφατα δεδομένα επιδεικνύουν πως οι πωλήσεις ακινήτων βάσει των τιμών τους μειώθηκαν κατά 20% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Οι οικονομολόγοι έχουν πολλάκις υπογραμμίσει πως οι κινεζικές αρχές, προσπαθώντας να αποφύγουν τις «φούσκες» στην αγορά ακινήτων, έχουν φτάσει στο άλλο άκρο, επηρεάζοντας αρνητικά την αναπτυξιακή τροχιά της αγοράς.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη Macquarie Group Ltd, η κινεζική κυβέρνηση δε φαίνεται πως θα αλλάξει ρότα ακόμη και το 2022.

Ο δείκτης Hang Seng China επέδειξε μείωση κατά 1,5% την Πέμπτη. Η μετοχή της Evergrande επέδειξε μείωση της τάξης του 6,4% στη χαμηλότερη τιμή της εδώ και μία δεκαετία.

Πηγή: Bloomberg/newmoney
 

 
4206