Trump: Θα επαναπρογραμματίσει τη συνάντηση των G-7 στο Camp David

Οι ηγέτες των G-7 ήσαν επιφυλακτικοί στο άκουσμα της πρότασης του Trump

(Bloomberg) - Ο Donald Trump ανέφερε ότι ενδέχεται να επαναπρογραμματίσει μια συνάντηση της Ομάδας των Επτά Εθνών (G-7) που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό καταφύγιο στο Camp David, Maryland, αφού η συγκεκριμένη συνάντηση με φυσική παρουσία των παρευρισκομένων ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Τώρα που η χώρα μας μεταβαίνει πίσω στο μεγαλείο, σκέφτομαι να επαναπρογραμματίσω τη συνάντηση των G-7, στην ίδια ή παρόμοια ημερομηνία, στην Ουάσιγκτον D.C., στο θρυλικό Camp David. Τα άλλα μέλη επίσης επανέρχονται. Θα ήταν μία σημαντική ένδειξη για όλους - ομαλοποίηση!», ανέφερε ο Trump την Τετάρτη σε ένα tweet.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η εκδήλωση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Camp David, αλλά οι ΗΠΑ τον Μάρτιο ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ηγέτες των G-7 ήσαν επιφυλακτικοί στο άκουσμα της πρότασης του Trump.

Ο Τραμπ έχει προτρέψει τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομία. Ορισμένα άλλα έθνη των G-7 έχουν ήδη ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία.

Ωστόσο, το μήνυμα του Προέδρου ήρθε μια ημέρα αφότου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres έστειλε μήνυμα για πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τις συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών. Ο Guterres, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε μια περιορισμένη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη αυτό το φθινόπωρο, λέγοντας ότι «είναι πολύ απίθανο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλα τα κράτη μέλη να μπορούν να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας».

Δεν είναι σαφές εάν ηγέτες από τις χώρες των G-7, που περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν πρόθυμοι να παρευρεθούν σε μία συνάντηση στο Camp David. Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η πρόταση του Trump.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε ως ηγέτες», δήλωσε ο Trudeau σε δημοσιογράφους στην Ottawa. «Είτε πρόκειται μέσω τηλεδιάσκεψης είτε με φυσική παρουσία, σίγουρα θα μελετήσουμε τι προτείνουν οι ΗΠΑ ως οικοδεσπότες των G-7, για να δούμε τι είδους μέτρα θα εφαρμοστούν με σκοπό τη διατήρηση της ανθρώπινης ασφάλειας και τι συστάσεις θα δώσουν οι ειδικοί για το πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ήταν επίσης επιφυλακτική. «Ας περιμένουμε να δούμε», δήλωσε η Merkel την Τετάρτη σε ενημέρωση στο Βερολίνο.

Και επισημαίνοντας μια διαφωνία με τον ηγέτη των ΗΠΑ, η Merkel πρόσθεσε: «Είτε ως τηλεδιάσκεψη είτε σε άλλη μορφή, σίγουρα θα αγωνιστώ για την πολυμέρεια. Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο τόσο για τους G-7 όσο και τους G-20».

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron της Γαλλίας είναι πρόθυμος να πάει στο Camp David, εάν οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέπουν την ασφαλή συνάντηση, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. Οι G-7 είναι ένα σημαντικό θεσμικό όργανο για τον Γάλλο Πρόεδρο και σημαντικό για την επίλυση της κρίσης Covid-19, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Joshua Gallu
 
2454
Thumbnail

Βαθιά συρρίκνωση κατά 49% σημείωσε η οικονομία του Μακάου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, έπληξε τα έσοδα από τον τζόγο, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

ad1mobile

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 48,7% τoυς τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Είναι το 5ο κατά σειρά τρίμηνο που σημειώνεται πτώση του ΑΕΠ.

Οι αφίξεις επισκεπτών στην πόλη μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019.

Η οικονομία του Μακάου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα καζίνο του, τα έσοδα των οποίων υπέστησαν καθίζηση λόγω του 15ήμερου lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η πόλη εξακολουθεί να δέχεται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών από την ηπειρωτική χώρα λόγω των φόβων για ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από το Μακάου θα αρθούν στις αρχές Ιουνίου, ενώ το το καθεστώς ατομικής βίζας θα επανέλθει αμέσως μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσμενείς, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα μειώσει την όρεξη ή τη δυνατότητα των επισκεπτών να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

ad2mobile

Οταν αρθούν τα διεθνή lockdowns ίσως να τελειώσουν και τα χειρότερα για τον τουρισμό σε Χονγκ Κονγκ και Μακάου, αναφέρουν οικονομολόγοι, ωστόσο καμιά από τις δύο πόλεις δεν θα δει ισχυρή ανάκαμψη στις τουριστικές δραστηριότητες καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

article 1