TUI: Ευθύνες στην κρίση με τα Boeing 737 Max για πτώση στα κέρδη

Η TUI επανέλαβε ότι η καθήλωση θα της κοστίσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος

Η TUI AG κατηγόρησε την καθήλωση του στόλου των 737 Max της Boeing Co. για την πτώση των κερδών της, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία οργανωμένων ταξιδιών στον κόσμο μείωσε το κόστος και επεκτάθηκε σε κρουαζιερόπλοια.

Η παγκόσμια καθήλωση των 737 Max, μετά από δύο θανατηφόρες συντριβές, σήμαινε ότι η TUI έπρεπε να μισθώνει λιγότερο αποδοτικά αεροσκάφη από τρίτους, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας την Τρίτη, κάτι που μείωσε τα έσοδα κατά 144 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους και προκάλεσε πτώση 46% στα κέρδη, όταν σε άλλη περίπτωση θα είχαν αυξηθεί.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Η TUI επανέλαβε ότι η καθήλωση θα της κοστίσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τα μέτρα αποδοτικότητας στο σκέλος των ταξιδιών και θα επαναλάβει τις προβλέψεις κερδών της. Η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο έχει στόλο 15 αεροσκαφών Max και είναι προγραμματισμένο να πάρει αρκετά περισσότερα φέτος.

«Είναι μια κρίσιμη κατάσταση, με τα αεροσκάφη στο έδαφος τώρα για σχεδόν πέντε μήνες. Είναι πολύ αγχωτικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Friedrich Joussen σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι τα μισθωμένα αεροπλάνα είναι «πολύ, πολύ ακριβά» και τα καύσιμα είναι πολύ ακριβά. Είπε ότι η TUI παραμένει σε συνομιλίες αποζημίωσης με την Boeing, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι μετοχές της TUI διαπραγματεύονταν 2,2% υψηλότερα στο Λονδίνο σήμερα το πρωί, σε αντίθεση με μια πτώση 26% φέτος.

 
1202
Thumbnail

Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λέει η JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές θα αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η βασική καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, προκαλώντας φόβους για οικονομική ύφεση. Αλλά αυτή η διόρθωση είναι πιθανό να είναι σύντομη και οι μετοχές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka, καθώς τα κίνητρα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθησυχάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Ακόμη και αν ο γνωστός προάγγελος της ύφεσης αποδειχθεί σωστός (σ.σ η καμπύλη αποδόσεων), η JPMorgan λέει ότι οι επενδυτές θα έχουν ακόμα χρόνο να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη, αφού οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν προηγήθηκαν της οικονομικής ύφεσης έως και κατά 17 μήνες. Η απόδοση των μετοχών παρέμεινε κατά μέσο όρο περίπου στο 10% στους 12 μήνες μετά από μια αναστροφή της καμπύλης, σύμφωνα με την JPMorgan.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, οι μετοχές θα φτιάξουν νέα υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan. «Αυτή η εξέλιξη, ενισχύει τις πιθανότητες για δυνητική κορύφωση της αγοράς σε αυτόν τον κύκλο, το καλοκαίρι του 2020».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι στο παρελθόν η αντιστροφή της καμπύλης ήταν ένα σημάδι της υπερβολικής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, της επιδεινούμενης αγοράς εργασίας και των αυστηρότερων όρων δανεισμού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι το αντίθετο, με τα πραγματικά επιτόκια μόλις να υπερβαίνουν το μηδέν.

«Η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να είναι μία ένδειξη ακραίας νευρικότητας στην αγορά προς το παρόν, παρά μίας ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

article 1