Ξανά τέλη συναλλάγματος για Αμερικανούς τουρίστες στην ΕΕ;

Από αλλαγές που πιθανό να αποφασίσουν οι Αμερικανικές τράπεζες για τις πιστωτικές τους κάρτες.

Μια πρόσφατη αλλαγή στις χρεώσεις πιστωτικών καρτών στην Ευρώπη θα μπορούσε να σημάνει το τέλος ενός δημοφιλούς οφέλους για τουρίστες από τις Η.Π.Α.

Τον Απρίλιο η Visa Inc. και η Mastercard Inc. συμφώνησαν να μειώσουν τις χρεωστικές αμοιβές στην Ευρώπη, μία κίνηση που απειλεί τη δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν πιστωτικές κάρτες χωρίς τέλη συναλλάγματος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Discover Financial Services Roger Hochschild.

Visa και Mastercard κόβουν τα λεγόμενα διατραπεζικά τους τέλη κατά μέσο όρο 40% για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάρτες οι οποίες εκδόθηκαν εκτός του bloc.  Για αγορές εντός καταστήματος το τέλος περιορίζεται σε 0,2% όταν χρησιμοποιούνται χρεωστικές κάρτες και σε 0,3% όταν χρησιμοποιούνται πιστωτικές κάρτες.  

Με τις κάρτες Visa και Mastercard να καθορίζουν τα διατραπεζικά τέλη που αποκομίζουν οι τράπεζες κάθε φορά που ένας χρήστης της κάρτας πραγματοποιεί μια αγορά, οι τράπεζες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν τις ανταμοιβές τους για να καλύψουν τις αλλαγές των τελών στην Ευρώπη.

"Θα δείτε σημαντικές μειώσεις στις ανταλλαγές για εισερχόμενους πελάτες στις Η.Π.Α. - που θα μπορούσαν να γίνουν ακριβές", δήλωσε ο Hochschild στους επενδυτές σε συνέδριο της Morgan Stanley την Τρίτη. "Έτσι, μπορεί να δείτε τα τέλη FX να επιστρέφουν για να το καλύψουν αυτό."

Η κάρτα της εταιρείας του, «Discover It Miles», βρίσκεται ψηλά στη λίστα των κορυφαίων πιστωτικών καρτών χωρίς τέλη συναλλαγής παράλληλα με τις κάρτες της JPMorgan Chase & Co., της Citigroup Inc. και της American Express Co.

Ο Hochschild δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός στις ανταμοιβές πιστωτικών καρτών έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό και οι ανταγωνιστές δεν παρουσιάζουν κάρτες με τόσο ελκυστικά bonus όπως έκαναν κάποτε.

"Είμαι πεπεισμένος ότι μερικές από τις πλουσιότερες εκεί έξω δεν είναι κερδοφόρες", είπε. "Όταν ακούτε ανθρώπους να μιλάνε για «στρατηγική αξία» ή «αξία σχέσης», αυτό είναι είδος κώδικα για «χάνω χρήματα για αυτό το προϊόν»."

Jenny Surane
 
900
Thumbnail

Ποιος ήξερε ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρέος των ελληνικών τραπεζών; Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέλεξε τα ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης (Tier I), αλλά εκείνα της μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες εγγύησης των επενδυτών, όπου οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο της, με την εκφόρτωση των επισφαλών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η τελευταία έκδοση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς έχει βρει πολλούς επενδυτές, παρά όλους τους γνωστούς κινδύνους γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με δικαίωμα προαίρεσης του εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

Το υψηλό επιτόκιο του 9,75% ήταν σαφώς ελκυστικό για τους αγοραστές, αλλά φέρει επίσης πολλά σημάδια κινδύνου. Η καταβολή αυτού του μεγάλου επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την τράπεζα. Επίσης, επειδή οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βυθίζονται δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος βελτιώνεται.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από ένα χρόνο και έρχεται με την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στη βελτίωση αυτή βέβαια βοηθούν και οι επικείμενες εθνικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία.

article 1