Αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους για την στόχευση

Το κρέας θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο για υψηλότερη φορολόγηση δεδομένης της κριτικής του ρόλου της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, την αποδάσωση και την σκληρότητα προς τα ζώα, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Macro Research.

Η ιδέα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και αντιμετωπίζει πολλές αντιδράσεις από τις οργανώσεις των  κτηνοτρόφων, αλλά αναδεικνύεται ως μια τάση στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε η ομάδα που συνέταξε την έρευνα. Εάν η λύση της αύξησης των φόρων τελικά επικρατήσει, αυτό θα ενεθάρυνε περισσότερους ανθρώπους να στραφούν σε διατροφή με περισσότερα πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση της δημοτικότητας των υποκατάστατων κρέατος.

«Η παγκόσμια άνοδος των φόρων για τη ζάχαρη καθιστά εύκολο το σχεδιασμό ενός παρόμοιου κύματος ρυθμιστικών μέτρων που να στοχεύουν στη βιομηχανία κρέατος», δήλωσε η Fitch Solutions. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα ένας τέτοιος φόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βραζιλία.»

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στη Γερμανία, ορισμένοι πολιτικοί πρότειναν την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων προϊόντων κρέατος για τη χρηματοδότηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εκτρεφομένων ζώων. Μια δημοσκόπηση για την Ομιλο ΜΜΕ  Funke έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών, ή το 56,4%, υποστήριξε το μέτρο, με περισσότερα από το ένα τρίτο να την χαρακτηρίζουν «πολύ θετικά» και το 82% των ψηφοφόρων των Πράσινων να είναι  υπέρ. Παρόμοιες προτάσεις έχουν εισαχθεί στη Δανία και τη Σουηδία από το 2016, δήλωσε η Fitch Solutions.

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να πωλεί το βόειο κρέας στην πανεπιστημιούπολη ως μέρος μιας πίεσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση βρήκε αντιδράσεις από την  Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δήλωσε ότι ήταν «υπερβολικά απλοϊκή» για να στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο προϊόν διατροφής ως απάντηση στην αδράνεια για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι φόροι για το κρέας και τη ζάχαρη είναι από καιρό αμφιλεγόμενοι. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε να καταργηθεί  ο φόρος που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση στα ζαχαρούχα ποτά λέγοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Η Fitch δήλωσε ότι οι τιμές του χοιρινού και του βοείου κρέατος στη Δυτική Ευρώπη είναι σχετικά χαμηλές, οπότε ένας πρόσθετος φόρος δεν θα προκαλέσει αισθητή αλλαγή στις τιμές λιανικής, τέτοια, ώστε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες.

Το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του κρέατος αυτή τη στιγμή δεν βασίζεται στην υγεία αλλά στην αλλαγή του κλίματος. Σε έκθεση αυτού του μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης συμβάλλουν περίπου στο ένα τέταρτο των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η βιομηχανία κρέατος έχει επίσης υποστεί επιθέσεις  μετά από μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση υπερβολικά κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με ασθένειες που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο. Η Fitch Solutions συνδέει αυτές τις ανησυχίες με τα ζητήματα υγείας που προκάλεσαν τον φόρο για τη ζάχαρη, λέγοντας: «Ένας φόρος κρέατος θα μπορούσε να έχει ρόλο μιας πολιτικής παρόμοιας με αυτή του φόρου για τη ζάχαρη, βασισμένη στην αρχή ότι το κρέας αποτελεί συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας ».

 
1736
Thumbnail

Σχέδιο για την απαλλαγή των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεξεργάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής επιταχύνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της δανειοδότησης και της ανάπτυξης.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του για την Halkbank<<<

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, η ρυθμιστική αρχή για τις τράπεζες, BDDK, θα ζητήσει σύντομα από τις τουρκικές τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε η πίστωση στις βιομηχανίες να αρχίσει πάλι να ρέει, σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Στο πλαίσιο σχεδίου που έχει εγκριθεί από το τουρκικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η BDDK θα ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να καταρτίσουν τους δικούς τους οδικούς χάρτες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε μια από τις πηγές η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες είτε θα πρέπει να πουλήσουν επισφαλείς δάνεια σε επενδυτές είτε να αυξήσουν το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγούν για να ωθήσουν προς τα κάτω το ποσοστό των ΜΕΔ.
 
Οι τράπεζες θα έχουν μέχρι το τέλος του 2020 να πετύχουν τους στόχους για τα κακά χρέη, ενώ η ρυθμιστική αρχή θα ελέγχει την πρόοδο κάθε μήνα. Τόσο το υπουργείο όσο και η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το σχέδιο για τα ΜΕΔ είναι το τελευταίο βήμα των προσπαθειών της τουρκικής Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης. Ορισμένες εμπορικές τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να αυξήσουν το δανεισμό προτού καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
 
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου και η ποιότητα του ενεργητικού έχουν βρεθεί υπό πίεση μετά την περσινή βουτιά του τουρκικού νομίσματος, η οποία προκάλεσε κύμα απαιτήσεων από τις εταιρείες για αναδιάρθρωση των δανείων τους.
 
Ο λόγος των επισφαλών δανείων προς τη συνολική πίστωση ανήλθε σε 5,2% τον Οκτώβριο και μπορεί να φθάσει στο 6,3% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή. Η Κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί οι τράπεζες να μειώσουν το μέσο όρο των ΜΕΔ σε 2% με 3% μέχρι το τέλος του 2020, δήλωσε μια από τις πηγές.

ad2mobile

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αύξησε σημαντικά το στόχο της για την οικονομική ανάπτυξη την τριετία 2020-2022 στο 5%, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστεί ο πληθωρισμός και να δημιουργηθεί μεγάλο κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

(ΚΥΠΕ - Bloomberg)

article 1