Τον Ιούνιο λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συμμετέχει με μετοχικό κεφάλαιο 10% (€500.000)

Από τον Ιούνιο του 2019 τίθεται σε λειτουργία το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και το Χρηματηστήριο Αξιών Κύπρου με μετοχικό κεφάλαιο 10%. Με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας υλοποιείται ουσιαστικά το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία αγορά ενέργειας.

Η Ολομέλεια της Βουλής στις 28 περασμένου Σεπτεμβρίου, μέσα από συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ενέκρινε κονδύλι €510.000 για την Υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΧΑΚ που αφορά στην συγκεριμένη επένδυση.

Στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ) συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να φτάνει στο 20%. 

Όσον αφορά στο υπόλοιπο 49% του μετοχικού κεφαλαίο της ΕΧΕ, θα ανήκει σε φορείς του Δημοσίου, αποκλειστικά σε πρώτη φάση στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος έχει αναλάβει τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΧΑΑ. 

Εκτιμώμενες επενδύσεις 32 δισ. ευρώ
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 8ου Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr, "οι επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030". Εξήγησε ότι "οι προκλήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής ενέργειας είναι μπροστά μας. Η συστράτευση προς τους στόχους που έχει θέσει η χώρα και έχει συνυπογράψει αποτελεί την μεγάλη πρόκληση. Θα κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός σε έργα υποδομής, στην ενοποίηση αγορών, στον μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας του ενεργειακού τομέα, αποτελούν ένα τεράστιο επενδύσεων. Εκτιμάται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 32 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία". 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
To πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΕ Α.Ε. με τριετή θητεία που άρχεται από τη σύσταση της, απαρτίζεται από τους κατωτέρω και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1). Σαββάκης Αθανάσιος του Ιωάννη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος
2). Φιλίππου Μιχαήλ του Εμμανουήλ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος.
3).Τασούλης Αριστείδης του Αναστασίου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος.  
4). Καμπούρης Ιωάννης του Θεοχάρη, Μέλος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., Μέλος.
5). Αυλωνίτης Γεράσιμος του Παύλου, Ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ, Μέλος. 
6) Καραϊσκάκης Δημήτριος του Θωμά, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών της ΧΑ Α.Ε., Μέλος.
7).Takacs (Τακακς) Hannes (Χανες) του Johann (Γιόχαν), “Associate Director, LC2, Head of ECM & CMI Development Unit” της EBRD, Μέλος.
8). Χριστοδουλίδης Μαρίνος του Ηροδότου, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Μέλος. 
9). Δημήτριος του Ευαγγέλου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος. 

 
997
Thumbnail

Ενισχύθηκε το αργό σήμερα αγγίζοντας τα $60 για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 

Το αργό ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1,4% και έκλεισε στα $59,83 ανά βαρέλι αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα $60 το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου. Το Brent ενισχύθηκε κατά 87 σεντς ή 1,3% στα $64,48 ανά βαρέλι.

To αργό από τις αρχές του 2019 έχει ενισχυθεί κατά 32% μετά από σημαντικές απώλειες, που άγγιξαν το 50% της αξίας του, τους τελευταίους μήνες του 2018. Ανοδικά κινήθηκε και το Brent λαμβάνοντας ώθηση από τις περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και από τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα. 

ad2mobile

Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργεια ανέφερε σήμερα ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1 εκατομμυρίου βαρελιών. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου επίσης ανακοίνωσε χτες πτώση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

newmoney 
 

article 1