$1.500 πρόστιμο σε όσους επιστρέψουν Ισραήλ από την Κύπρο

Και καραντίνα και πρόστιμο για όσους Ισραηλινούς επιστρέψουν μετά από ταξίδι στην Κύπρο

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα (3/8) τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ενισχύσει τα μέτρα καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει να ελέγξει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, στις χώρες όπου απαγορεύεται να ταξιδέψουν οι Ισραηλινοί συγκαταλέγεται και η Κύπρος, με υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών με δύο αρνητικά PCR τεστ ή 14ημερη καραντίνα χωρίς τεστ και πρόστιμο $1.500. 


Επίσης, επιβάλλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν στη χώρα -ακόμη και στους εμβολιασμένους ή σε εκείνους που νόσησαν και ανάρρωσαν- από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει "κόκκινες".
 
Σήμερα το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε άλλες 18 χώρες σε αυτήν την "κόκκινη λίστα".

Οι νέες προσθήκες είναι: Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτος (συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου του Σινά), Ουκρανία, Ιταλία, Ισλανδία, Εσβατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Μποτσουάνα, Βουλγαρία, Ολλανδία, Τανζανία, Μαλάουι, Τσεχία, Κούβα , Ρουάντα και Τυνησία.

Οι χώρες που βρίσκονται ήδη στη λίστα είναι: ΗΑΕ, Μιανμάρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Κολομβία, Φίτζι, Μογγολία και Καμπότζη.

Η Κόστα Ρίκα, οι Σεϋχέλλες, η Ζάμπια, η Παραγουάη, η Ουγκάντα, η Λιβερία, ο Παναμάς και η Κένυα θα αφαιρεθούν από τη λίστα από την Κυριακή και οι 18 νέες χώρες θα μπουν επίσημα στη λίστα την ερχόμενη Τετάρτη (4/8).

Οι ίδιοι κανόνες καραντίνας ισχύουν για τους Ισραηλινούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από τις χώρες στις οποίες απαγορεύεται να επισκεφθούν τους Ισραηλινούς: Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Κύπρος, Τουρκία, Γεωργία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστρέφοντες που εγκατέλειψαν το Ισραήλ μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αναμένεται επίσης να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 NIS (1.500 $).

Συνολικά, 42 χώρες βρίσκονται στον κατάλογο εκείνων από τις οποίες οι επαναπατριζόμενοι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για επτά ημέρες με δύο αρνητικές δοκιμές PCR - ή 14 ημέρες χωρίς.

"Αρχής γενομένης από τις 12 Αυγούστου 2021, απαιτείται πλήρης απομόνωση για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες" που έχουν επισκεφθεί αυτές τις 18 χώρες, ανέφερε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας για "σημαντική αύξηση της νοσηρότητας, προερχόμενης από το εξωτερικό".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται στο Ισραήλ, αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές να αρχίσουν από αυτήν την εβδομάδα τη χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, σε άτομα άνω των 60 ετών.

brief / ΚΥΠΕ