Αφγανιστάν: Αμπάγια & νικάμπ αντί για μπούρκα για τις φοιτήτριες

Επιβάλλεται, επίσης, στις φοιτήτριες να μη... διασταυρώνονται με τους φοιτητές

Οι Αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια, σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.

Οι γυναίκες, που είναι εγγεγραμμένες σ’ αυτά τα ιδρύματα, θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πριν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρίνιζεται στο διάταγμα αυτό, που φέρει ημερομηνία Σαββάτου και δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα, από την πλευρά τους, «να προσλάβουν γυναίκες εκπαιδευτικούς για τις φοιτήτριες» ή να επιχειρήσουν να προσλάβουν «ηλικιωμένους άνδρες εκπαιδευτικούς», η ηθική των οποίων θα έχει περάσει από κόσκινο, αναφέρεται ακόμη στο διάταγμα.

Κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001, η απαγόρευση των μικτών τάξεων είχε εμποδίσει σχεδόν όλες τις γυναίκες να σπουδάσουν. Οι γυναίκες ήταν τότε υποχρεωμένες να φορούν την μπούρκα, ένα μακρύ πέπλο που καλύπτει πλήρως το κεφάλι και το σώμα, ενώ ένα δίχτυ κρύβει τα μάτια.

Η αμπάγια, την οποία θα πρέπει να φορούν οι φοιτήτριες των ιδιωτικών ιδρυμάτων, είναι ένα μεγάλο πέπλο που καλύπτει το σώμα. Το νικάμπ καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται τα μάτια.

Όσον αφορά τις μη μικτές τάξεις, «το πράγμα θα είναι περίπλοκο από πρακτική άποψη, δεν έχουμε αρκετές γυναίεκς εκπαιδευτικούς, ούτε αρκετές αίθουσες για να χωρίσουμε τα κορίτσια» από τα αγόρια, υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας καθηγητής πανεπιστημίου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Όμως, το γεγονός ότι επιτρέπουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο και να πάνε στο πανεπιστήμιο είναι από μόνο του ένας σημαντικός και θετικός σταθμός», προσθέτει.

Πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν, οι Αφγανές φοιτήτριες μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα σε μικτές τάξεις και να παρακολουθουν επίσης σεμινάρια που διηύθυναν άνδρες.


Aξίζει να ειπωθεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μαντήλων. Η μπούρκα και το νικάμπ. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι το νικάμπ

Το νικάμπ είναι ένα μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια. Καλύπτει το σώμα μέχρι την μέση της πλάτης και από μπροστά μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη μέση του στήθους. Το φοράνε κυρίως οι γυναίκες στις αραβικές χώρες, αλλά και μουσουλμάνες που ζουν στη Δύση.

Τι είναι το χιτζάμπ

Η λέξη χιτζάμπ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για το σεμνό μουσουλμανικό φόρεμα ο οποίος εφαρμόζεται και στα μαντήλια που καλύπτουν τα μαλλιά. Αυτό τον τύπο μαντήλας φορούν κυρίως στις δυτικές χώρες. Καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό αφήνοντας σε πλήρη θέα το πρόσωπο.

Τι είναι η μπούρκα

Η μπούρκα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα και είναι εκείνος ο τύπος ενδυμασίας που καλύπτει τα περισσότερα. Όσες φοράνε μπούρκα έχουν ολόκληρο το πρόσωπό τους καλυμμένο, ενώ ένα πλέγμα εφαρμόζεται στο σημείο που βρίσκονται τα μάτια. Το πλέγμα είναι αραιό ώστε να επιτρέπει σε όποια φοράει μπούρκα να βλέπει, ωστόσο είναι τόσο πυκνό όσο χρειάζεται ώστε να μην φαίνονται ούτε τα μάτια.

Η μπούρκα συνδέεται έντονα με το Αφγανιστάν όπου κατά τη διάρκεια της κυριαρχία τους οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τις γυναίκες να το φορούν διαρκώς

Τι είναι το τσαντόρ

Το τσαντόρ είναι ένας μανδύας που έχει σχεδιαστεί ώστε να τον φορούν οι γυναίκες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Συνήθως είναι μαύρο και όσες το φοράνε πρέπει να το κρατάνε με τα χέρια τους έτσι ώστε να κρύβει το μπροστινό μέρος του σώματός τους καθώς δεν έχει κουμπιά ή κάτι ανάλογο.

Το συγκεκριμένο ένδυμα το φορούν κυρίως στο Ιράν.


Τι είναι το khimar

Ένα μακρύ πέπλο το οποίο πέφτει ακριβώς μέχρι πάνω από τη μέση. Καλύπτει τα μαλλιά, το λαιμό, τους ώμους, αλλά αφήνει ορατό το πρόσωπο.

 

in.gr, iefimerida.gr
Φωτογραφίες: AP