Αγία Σοφία: Τζαμί ή μουσείο; - Κρίνεται σήμερα

Κρίνεται σήμερα το καθεστώς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας πρόκειται, σήμερα (02/07), να αποφασίσει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος ή αν θα παραμείνει μουσείο. 

Ειδικότερα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Για το αίτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Şafak», αναμένεται να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας θα ληφθεί μεν, ενδέχεται να μη δημοσιευθεί δε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

​Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγία Σοφία»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν τόνισε:

«Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. [...] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα».

​Μπαχτσελί: «Από την Αγία Σοφία θα ακουστεί το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή και όχι η καμπάνα»

Εκρηκτικές ήταν και οι δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας (MHP), για το ζήτημα αφού στις 8 Ιουνίου ισχυρίστηκε πως «από την Αγία Σοφία θα ακουστεί το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή και όχι η καμπάνα».

Αναλυτικά, ο Μπαχτσελί είπε:

«Η Αγία Σοφία είναι τζαμί, ένα σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να κατανοήσουν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το κάλεσμα για προσευχή (εζάν) θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας».

Αποστάσεις από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Forum των Δελφών, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας για την εσωτερική πολιτική σκηνή».

Αναλυτικότερα, ο Ιμάμογλου τόνισε πως «αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψιν την Ιστορία και τη θρησκεία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις». Παρατήρησε, μάλιστα, πως σε ορισμένες, κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας: «Η Αγία Σοφία δεν είναι λάφυρο»

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε, στις 12 Ιουνίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας που τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και υποστήριξε πως «η Αγία Σοφία δεν είναι λάφυρο» και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανακοίνωση υπογραμμίζεται το εξής:

«Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών, ενώ θα βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία. Η Εκκλησία εντός αυτού του Ναού συγκρότησε πολλές Συνόδους υψίστης σημασίας για τη χριστιανική ζωή και πίστη. Άλλωστε, και αυτές οι διασωθείσες, αρρήτου κάλλους, ψηφιδωτές απεικονίσεις ιερών προσώπων της χριστιανικής πίστεως, διακηρύσσουν ακατάπαυστα με τη σιωπή τους τον ιστορικό και πνευματικό δεσμό του Ναού με τον Χριστιανισμό. Είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου, ώστε να λάβει την ορθή απόφαση της διατηρήσεως του status quo της Αγίας Σοφίας ως μουσειακού χώρου».

Αυστηρή προειδοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σαφή θέση για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί πήρε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας πως το μνημείο «δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, στις 30 Ιουνίου, ανέφερε:

«Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Η Αγία Σοφία είναι ένα ζωτικό κέντρο εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση».

Επιστολή της Μενδώνη στα κράτη της UNESCO

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε επιστολή για την Αγία Σοφία προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, όπως έγινε γνωστό στις 25 Ιουνίου. 

Μάλιστα, η Μενδώνη σημειώνει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος αντιβαίνει στη Σύμβαση της UNESCO που έχει υπογράψει και η Τουρκία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή της υπουργού Πολιτισμού αναφέρεται το εξής:

«Με το διάταγμά του, το 1934, ο Κεμάλ Ατατούρκ μετατρέπει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό το μνημείο απαλλάσσεται από τους περιορισμούς που επιβάλλει η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών. Το μνημείο αποδίδεται στην ανθρωπότητα. Το 1985 η Αγία Σοφία -μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως- εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλλαγή του status ενός τέτοιου μνημείου προϋποθέτει την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της UNESCO του 1972, άρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την υπογραφή της».

Πέτσας: «Θα είναι τεράστιο λάθος της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της σε τζαμί»

Για «τεράστιο λάθος της Τουρκίας» αν η Αγία Σοφία μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί έκανε λόγο, χθες (01/07), ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA, είπε:

«Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα στους χριστιανούς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά του χριστιανούς παντού στον κόσμο, και στις τουρκικές αρχές. Γιατί η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί η ιστορικότητά του».

Χαρακόπουλος: «Να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα στην αλλοίωση της Αγίας Σοφίας»

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε πως «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει στην αλλοίωση της Αγίας Σοφίας».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος επισήμανε το εξής με δηλώσεις του στο Sputnik:

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, που, εφόσον πραγματοποιηθεί, αντίκειται στην οικουμενική αξία αυτού του μνημείου, συμβόλου της Ορθοδοξίας αλλά και αγλάισμα της βυζαντινής δόξας από τα χρόνια του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Η Αγία Σοφία, ως μνημείο της UNESCO, συνιστά κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Τουρκία οφείλει ως θεματοφύλακας να το προστατεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη φθορά του χρόνου».

Ακόμα, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, ο ισλαμιστικός παροξυσμός που κυριαρχεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επιβάλει ένα είδος "γενοκτονίας της μνήμης", με τη μετατροπή πολλών βυζαντινών ναών σε μουσουλμανικά τεμένη. Απέναντι σε αυτήν την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, που συνιστά βεβήλωση, οφείλει να αντιδράσει εμπράκτως, για να αποτρέψει το ανοσιούργημα, η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία - οι πνευματικοί δεσμοί της οποίας με τη βυζαντινή ορθοδοξία, από τα χρόνια της Αγίας Όλγας και του Αγίου Βλαδίμηρου, είναι ακατάλυτοι και διαρκείς».

Πηγή: Sputnik.gr

 
11083
Thumbnail