Αγία Σοφία: Ξηλώθηκε σήμερα και η ταμπέλα του μουσείου

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός του κτιρίου στις 24 Ιουλίου

Την ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία κατέβασαν σήμερα (15/7) υπάλληλοι του μνημείου ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που θα πραγματοποιηθεί εντός του κτιρίου στις 24 Ιουλίου και της μετατροπής της σε τέμενος.

Εκεί ήταν και ο Διευθυντής της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Ζαφέρ Ακτάς ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

>>> Όλες οι εξελίξεις για την Αγία Σοφία εδώ <<<

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μόνο σε 1000 άτομα θα επιτραπεί να μπουν εντός της Αγίας Σοφίας για προσευχή στις 24 Ιουλίου λόγω της πανδημίας, παρόλο που η χωρητικότητά της είναι της τάξης των 4 χιλιάδων. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι αναμένεται να προσευχηθούν έξω. 

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι, στις 29 Μαΐου, κατά την επέτειο της Άλωσης, σχεδιάζεται να προσκαλούνται ηγέτες ισλαμικών κρατών για τους εορτασμούς για την Άλωση στην Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση ΤRΤ θα μεταδίδει ζωντανά τις τελετές. Η ΤRΤ θα μεταδίδει επίσης ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής κάθε βδομάδα από την Αγία Σοφία.

Πάντως ο Aντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι στις 24 Ιουλίου την προσευχή στην Αγία Σοφία δεν θα την διαβάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.  Άλλωστε ούτε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν εκείνος που την διάβασε την προσευχή της Παρασκευή που έγινε αμέσως μετά την άλωση, εξηγεί ο Νουμάν Κουρτουλμούς.

ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου

 
18790