Άγκυρα: Σκόπιμη η είδηση για καθυστέρηση αεροσκάφους Δένδια

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται πως η είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Η είδηση ότι η Τουρκία καθυστέρησε την άδεια πτήσης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στον εναέριο χώρο της χώρας είναι σκόπιμη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι ζητήθηκε άδεια να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου, και η άδεια κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά.

«Όταν το αεροσκάφος του έπαθε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «είναι σκόπιμη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η είδηση ότι το αεροσκάφος του Υπουργού Δένδια περίμενε πριν μπει στον εναέριο μας χώρο».

«Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων προωθούνται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο δεν προωθήθηκε ούτε και μέσω αυτού του συστήματος. Το αναφερόμενο αεροσκάφος όταν έφτασε στον εναέριο μας χώρο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και έπειτα από την παραλαβή του σχεδίου η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά δεν είναι δυνατόν κανένα αεροσκάφος να πετάξει χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, είναι απαραίτητο το τυπικό για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι Έλληνες συνομιλητές μας», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου
 

 
20671