Αίγυπτος: Παραμένει υπό κράτηση το Ever Given

Απορρίφθηκε έφεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας

Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Ever Given, που μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο, μπορεί να συνεχίσει βρίσκεται υπό κράτηση, απορρίπτοντας σχετική έφεση από τον Ιάπωνα ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, μπλόκαρε το κανάλι στις 23 Μαρτίου και παρέμεινε κολλημένο για έξι ημέρες, «παγώνοντας» την κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Από τις 29 Μαρτίου, όταν και κατέστη εφικτός ο εκτοπισμός του, το πλοίο κρατείται αγκυροβολημένο σε μια λίμνη στη Διώρυγα του Σουέζ, εν μέσω διαφωνιών που έχουν προκληθεί μετά την αξίωση αποζημίωσης άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων της Αρχής του καναλιού του Σουέζ (SCA) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του.

Η SCA διεξάγει έρευνες για την αιτία που μπλόκαρε το πλοίο, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Το δικαστήριο στην πόλη Ισμαηλία, στην οποία υπάγεται το Κανάλι, είχε εγκρίνει την κράτηση του πλοίου μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης από την SCA και επαναβεβαίωσε την απόφαση αυτή την Τρίτη, απορρίπτοντας έφεση που είχε ασκηθεί από τηνξ ιδιοκτήτρια στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο λόγος για την απόφαση αυτή δεν ήταν αμέσως σαφής, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία του Ever Given, UK Club, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης επανεξετάζει τις επιλογές του υπό το φως της σημερινής απόφασης και έχει προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου να ασκήσει ένσταση.

Πηγή: protothema

 
18842