Ακάρ: Η Τουρκία τάσσεται υπέρ φιλίας και σχέσεων με την Ελλάδα

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ καλεί, ωστόσο, την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Άννα Ανδρέου (Κωνσταντινούπολη)

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Σε ομιλία του κατά την καθέλκυση της φρεγάτας F-515, ο Τούρκος Υπουργός είπε «εάν βρισκόμαστε στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Κατάρ και σε πολλά άλλα μέρη, είναι επειδή υποστηρίζουμε την κυριαρχία του διεθνούς δικαίου και τις ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες και επειδή έχουμε αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αναμένουν από τους γείτονες και τους συμμάχους τους να δουν τις προσπάθειές της Τουρκίας, να κατανοήσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία για να διασφαλίσει τις ευαισθησίες και την ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα δικαίου και κυριαρχίας και να ενεργήσουν με αντικειμενικό τρόπο.

«Είναι δικαίωμά μας. Πιστεύουμε επίσης ότι ορισμένες εθνικές αποφάσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας προς την Τουρκία, η οποία είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν από τους συνομιλητές μας στη νέα περίοδο», ανέφερε.

Ειδικά στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, «τασσόμαστε πάντα υπέρ της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «με τις αμοιβαίες συζητήσεις μας, θα συζητηθούν τα θέματα στο πλαίσιο του δίκαιου, της δικαιοσύνης και της ισότητας και θα επιτευχθεί λύση».

Η χώρα μας, είπε, «έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, στο οποίο επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η θέση μας είναι σαφής ότι τα χωρικά ύδατα σε αυτήν τη θάλασσα δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την πρόσβαση στις ανοικτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών», ανέφερε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε από τον γείτονά μας να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο και να εγκαταλείψει και να αποφύγει μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», υποστήριξε ο Χουλούσι Ακάρ.

(ΚΥΠΕ)
 

 
19118