Αλληλεγγύη προς την Ιταλία για το προσφυγικό, ζητά ο Μαας

Τι δήλωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ζήτησε να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς την Ιταλία δεδομένων των και πάλι σημαντικά αυξημένων προσφυγικών ροών σε ολόκληρη την Μεσόγειο, αναφέρει σε είδηση που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) υπό τον τίτλο «Ο Mαας ζητά αλληλεγγύη προς την Ιταλία στο Προσφυγικό» .

«Είμαστε καταρχήν της άποψης ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ιταλία αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση», δήλωσε κατά την έναρξη διήμερης επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη. Σήμερα θα συνομιλήσει για το θέμα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Εδώ και μερικές ημέρες, σημαντικά περισσότεροι μετανάστες έφτασαν με σκάφη στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, προερχόμενοι κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 2.000.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προτείνει στην Ιταλία να υποδεχθούν μέρος των μεταναστών.

Ο Μαας δήλωσε ότι η Γερμανία είχε υποδεχθεί κατά το παρελθόν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. 

«Θα ταχθούμε εντός της ΕΕ υπέρ του να το κάνουν και άλλοι», είπε. Ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι ο αριθμός των χωρών της ΕΕ που είναι διατεθειμένες να υποδεχτούν πρόσφυγες έχει μειωθεί. «Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η μετανάστευση είναι το μεγάλο ζήτημα που διχάζει την ΕΕ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Όσοι δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες, θα πρέπει να εμπλακούν οικονομικά στην καταπολέμηση των αιτίων του Προσφυγικού. «Δεν είναι δυνατόν το Μεταναστευτικό να γίνει ζήτημα αποκλειστικό ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που είναι διατεθειμένα να υποδεχτούν πρόσφυγες», σημείωσε.
 
Από την άλλη, η Αυστρία απορρίπτει κατηγορηματικά την υποδοχή από τα κράτη της ΕΕ προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία. «Η κατανομή δεν αποτελεί λύση, αλλά μέρος του προβλήματος και θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε στην Welt ο Υπουργός Εσωτερικών Kαρλ Νεχάμερ. Η συζήτηση περί κατανομής έχει ήδη εδώ και χρόνια αποτύχει.

«Το λέω καθαρά: Δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να τους αφήνουμε να περνούν, αυτό είναι το εντελώς λάθος μήνυμα. Αντίθετα, χρειάζονται ταχείες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα και αποτελεσματικές συμφωνίες επαναπροώθησης», είπε. Όποιος δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέφει αμέσως στη χώρα του. «Το να αφήνεις να φτάνουν οι μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ειδικά στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία- ενισχύει τη δράση των παράνομων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων. Έχει ως αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι. Και κάνει πιο δύσκολη την αποτελεσματική επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν άδεια παραμονής», δήλωσε.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του αριθμού των προσφύγων, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής ασύλου στην Ιταλία ήταν από τις αρχές του έτους σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στην Γερμανία. Αυτό αναφέρει η Welt, επικαλούμενη μη δημοσιευμένα μέχρι τώρα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), στα οποία παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια νέα εμπιστευτική έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτά, 30.869 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στη Γερμανία μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Απριλίου και μόνο 12.154 στην Ιταλία. Στη Γαλλία οι αιτήσεις ήταν 23.179 και στην Ισπανία 15.956. 

(KYΠΕ)