Αλτούν:Διαψεύδει δημοσίευμα DW για απειλή παραίτησης Τσαβούσογλου

Διαψεύδει δημοσίευμα DW για απειλή παραίτησης από Τσαβούσογλου λόγω Πρέσβεων, ο Αλτούν

Διαψεύδει η τουρκική Προεδρία δημοσίευμα της Deutsche Welle ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που απελαθούν οι δέκα Πρέσβεις.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε στην είδηση της Deutsche Welle για απειλή παραίτησης του Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ αναφέροντας ότι «δεν μεταδίδετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».
 
Συγκεκριμένα, ο κ.Αλτούν έγραψε ότι «ο Υπουργός των Εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν τη δήθεν είδηση χθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφοι, θα είχατε αποσύρει αυτές τις ειδήσεις και θα ζητούσατε συγγνώμη».
 
Στο μεταξύ ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε ότι «κανείς δεν έχει εκφράσει την παραμικρή αντίδραση για τις αποφάσεις (του ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδας».

Υποστήριξε ακόμη ότι «οι δέκα Πρεσβευτές μπήκαν στην ίδια θέση με τον Σόρος και τον Καβάλα και έφεραν ένα είδος μνημονίου στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το μνημόνιο είναι ανήθικο, δολοφονεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεί συνωμοσία κατά της ανεξαρτησίας μας. Επομένως, είναι παράνομο». Κινήθηκαν, υποστήριξε, «ενάντια στη σύμβαση της Βιέννης και το Σύνταγμά μας». Οι Πρέσβεις, ισχυρίστηκε, «προσπάθησαν να κάνουν σαμποτάζ στην αξιοπρέπεια του κράτους δικαίου, της δικαστικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μπαχτσελί «το βήμα πίσω από τη δήλωση της 18ης Οκτωβρίου, πρωτοστατούντος του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σημαίνει ότι καμία ξένη αποστολή δεν πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ξανά ένταση και κρίση μεταξύ των χωρών».

Για τον Οσμάν Καβάλα είπε ότι «εάν εκδοθεί ετυμηγορία εναντίον του, είναι πλέον ανάγκη να εκτίσει την ποινή του εδώ και μετά να σταλεί σε μία από τις δέκα χώρες, των οποίων οι Πρεσβευτές είπαν ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, αφαιρώντας και την υπηκοότητά του. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τη θέση του, δεν ανεχόμαστε ασέβεια». 
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI Partisi), Μεράλ Ακσενέρ σε δηλώσεις της στο κανάλι, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, Karar TV σχολιάζοντας τη δήλωση των 10 Πρέσβεων είπε ότι «από τη στιγμή που μια χώρα έχει υπογράψει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του, παύει να αποτελεί εσωτερικό ζήτημα. Το να φωνάζει και να ξαναφωνάζει ο κ. Ερντογάν, δεν ασκεί έτσι σωστή εξωτερική πολιτική».
 
Πάντως διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κρίση επιλύθηκε μεταξύ αμερικανικής αποστολής και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καθώς και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
 
(ΚΥΠΕ)