Απέχουμε πολύ από τη λήξη του πολέμου, δήλωσε ο Καγκελάριος Σολτς

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση, τόνισε ότι «κυριολεκτικά πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου»

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Stern, o Γερμανός Καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση, λέγοντας μάλιστα ότι «κυριολεκτικά πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου». Στο Κρεμλίνο πολλοί ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία, παρατήρησε.

>>Διαβάστε επίσης: Οι Ουκρανοί θα νικήσουν, είπε ο Μπόρις στην ουκρανική Βουλή<<

Προειδοποίησε σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η σύγκρουση σε πυρηνικό πόλεμο: «Με αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά. Στην πράξη δεν θα πρέπει να έχουμε καθόλου αυταπάτες για τον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων, για αυτό και είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση όταν λαμβάνονται αποφάσεις και να μην αποφασίζουμε βεβιασμένα, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τόσο άσχημα.

Λόγω του ότι ολόκληρος ο πλανήτης ζει σε μια έκτακτη κατάσταση, είναι «σημαντική η διαφάνεια», όπως υπογράμμισε ο Καγκελάριος Σολτς: πολλοί φοβούνται ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί και στις χώρες της Ε.Ε., για αυτό και δεν πρέπει να αγνοούμε τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι πολίτες, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης επεσήμανε ότι μόνο η Ουκρανία -και κανείς άλλος- θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την ειρήνη και τους όρους της. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι ο ίδιος εκτιμά πως απέχουμε πολύ από τη λήξη του πολέμου.

«Η Ουκρανία αμύνεται με μεγάλη γενναιότητα και πολλή εξυπνάδα. Οι επιδόσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακές και καταπληκτικές», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, επαινώντας τη μαχητικότητα των Ουκρανών, αλλά και τις ηγετικές ικανότητες του Προέδρου Ζελένσκι, που κάνει «πολύ καλή δουλειά». Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος εξήρε και τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ κράτησε αποστάσεις από τον πρώην Καγκελάριο Σρέντερ, με τον οποίο «δεν έχει επαφή ούτε σχέση», όπως είπε.

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο τ/δ ZDF δήλωσε απερίφραστα πως έχει τηρήσει μέχρι τώρα σαφή ηγετική στάση, υπογραμμίζοντας πως μερικές φορές ηγεσία σημαίνει και «ότι δεν ενδίδω σε όλους όσοι φωνάζουν δυνατά και χρησιμοποιούν τα λάθος επιχειρήματα». Παράλληλα απαντώντας στις κατηγορίες περί διστακτικότητας δήλωσε πως «Σε όλες τις περιπτώσεις λάμβανα τις αποφάσεις γρήγορα. Αλλά η πολιτική μου είναι να ενεργούμε με σύνεση και με καθαρό μυαλό». Πολλοί πολίτες -συμπλήρωσε- δικαίως «ανησύχησαν πολύ ότι θα υπάρξει κλιμάκωση». Γι’ αυτό και ο ίδιος δήλωσε εξαρχής, σε συνεννόηση με όλους τους δυτικούς εταίρους: «Το ΝΑΤΟ και η Γερμανία δεν θα εμπλακούν άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο».

Για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία σχετικά με τις οποίες κατηγορήθηκε από πολλές πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες για διστακτικότητα και συνεχείς αλλαγές πορείας, ο κ. Σολτς επισήμανε πως μετά την έναρξη του πολέμου, αναγκάστηκε να αναιρέσει την επί δεκαετίες πολιτική της Γερμανίας να μην παραδίδει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις -ανέφερε- βασίστηκαν στην εξέλιξη του πολέμου. Το ίδιο συνέβη και με την πρόσφατη απόφαση για τον εξοπλισμό του ουκρανικού Στρατού με το αντιαεροπορικό άρμα τύπου Gepard. Όπως δε είπε, το ερώτημα δεν είναι, «βαριά όπλα» ναι ή όχι; Το ζήτημα είναι, αν τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία είναι χρήσιμα.

Σε σχέση με το στόχο της βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Σολτς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να κερδίσει - και η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να χάσει» και υπογράμμισε πως «Χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας δεν θα άρουμε και πάλι τις κυρώσεις».

Σχετικά με τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, είπε πως «είμαστε σε θέση σταδιακά να μη χρησιμοποιούμε άνθρακα, μπορούμε να απεξαρτηθούμε λίγο πιο γρήγορα από το πετρέλαιο» και «μακροπρόθεσμα» η Γερμανία θα είναι σε θέση να τα καταφέρει χωρίς τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνει πιο συγκεκριμένος, απάντησε ότι η διαδικασία είναι δυνατόν «να επιταχυνθεί απίστευτα». Ωστόσο, ο Καγκελάριος δεν θέλησε να πει πόσο γρήγορα.

ΚΥΠΕ