Από 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αποκαλύφθηκε σήμερα στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID (EU Digital COVID Certificate) για την διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσίαση έγινε από τον Έλληνα Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, με την παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας, «έγινε σαφές ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία θα προσέφεραν μια ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» που βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίασή του  Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, δεδομένης και της σημασίας που θα έχει για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν αν ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού με οποιοδήποτε εμβόλιο από αυτά που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ, αν έχει υποβληθεί πρόσφατα σε εξέταση η οποία είχε αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει νοσήσει από COVID-19 κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε Κράτος-Μέλος της Ένωσης έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Όπως ανέφερε στη Digital ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία όπου το πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το Πιστοποιητικό θα εκδίδεται εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Θα φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 
20521