Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2005

Οι Αμερικανοί δεν είχαν ποτέ άλλοτε μια τόσο αρνητική γνώμη για την Κίνα, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ένα «μπρα ντε φερ» με το Πεκίνο σε πολλά μέτωπα, ιδίως στο εμπόριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ έχει «αρνητική» γνώμη για την Κίνα, έναντι 47% το 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων άρχισε να θέτει αυτό το ερώτημα, το 2005.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η παραπάνω τάση είναι πιο έντονη στους Ρεπουμπλικάνους παρά στους Δημοκρατικούς.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Κίνα: το 24% εξ αυτών, ήτοι το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2007, κατατάσσουν τη χώρα μεταξύ εκείνων που αντιπροσωπεύουν «τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ στο μέλλον», μαζί με τη Ρωσία, ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%.

Οι γνώμες που διατυπώνονται είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές στο θέμα της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου (53%), στην πολιτική διαχείριση εκ μέρους του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (το 50% εκφράζει δυσπιστία έναντι του 37% που δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται) και στην ολοένα κι αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη της χώρας, όπου το 81% εκτιμά ότι είναι «κάτι κακό» για τις ΗΠΑ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΣ <<<

Εντούτοις, οι ερωτηθέντες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι, αντιθέτως, «κάτι καλό» για την Αμερική (50% έναντι 41% που πιστεύουν το αντίθετο).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13ης Μαίου-18 Ιουνίου σε δείγμα 1.503 Αμερικανών ενηλίκων.

 
3357
Thumbnail

Η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ ίσως θέσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της πρώτης κρίσης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σημειώνει το Spiegel σε διαδικτυακό άρθρο του, στο οποίο αναλύει τις πολιτικές διαστάσεις του θρίλερ με το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και παραβιάζει κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. Από την αμερικανική οπτική γωνία, όποια χώρα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του υποστηρίζει τρομοκρατική οργάνωση γιατί τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου πηγαίνουν στους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης, που για τις ΗΠΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Υπό αυτό το πρίσμα η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να παρατηρεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις», παρατηρεί ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πρώτη κρίση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά την πολιτική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου. Σε περίπτωση που το «Adrian Darya 1» δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως πρόκληση».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις πιέσεις που ασκεί εκ ων προτέρων η Ουάσιγκτον και τις προειδοποιήσεις στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα έχει ενημερωθεί για τις συνέπειες σε περίπτωση που δώσει την άδεια ελλιμενισμού στην Καλαμάτα.

«Η Ελλάδα ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να εξοργίσει τους Αμερικανούς», υποστηρίζει ο σχολιαστής. Όπως εξηγεί, η χώρα «στηρίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ σε σχέση με τις επιβαρυμένες σχέσεις της με την Τουρκία» ενώ «η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτύχει νέα αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον».

«Η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα φαίνεται από το πώς η Αθήνα χειρίζεται τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις ανήκε στις χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. Αντιπροσώπευαν το ¼ των εισαγωγών της. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και όταν η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που εξαιρέθηκαν προσωρινά από τις αμερικανικές κυρώσεις, απέφευγε να προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο» αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: DW
 

article 1