Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2005

Οι Αμερικανοί δεν είχαν ποτέ άλλοτε μια τόσο αρνητική γνώμη για την Κίνα, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ένα «μπρα ντε φερ» με το Πεκίνο σε πολλά μέτωπα, ιδίως στο εμπόριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ έχει «αρνητική» γνώμη για την Κίνα, έναντι 47% το 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων άρχισε να θέτει αυτό το ερώτημα, το 2005.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η παραπάνω τάση είναι πιο έντονη στους Ρεπουμπλικάνους παρά στους Δημοκρατικούς.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Κίνα: το 24% εξ αυτών, ήτοι το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2007, κατατάσσουν τη χώρα μεταξύ εκείνων που αντιπροσωπεύουν «τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ στο μέλλον», μαζί με τη Ρωσία, ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%.

Οι γνώμες που διατυπώνονται είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές στο θέμα της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου (53%), στην πολιτική διαχείριση εκ μέρους του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (το 50% εκφράζει δυσπιστία έναντι του 37% που δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται) και στην ολοένα κι αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη της χώρας, όπου το 81% εκτιμά ότι είναι «κάτι κακό» για τις ΗΠΑ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΣ <<<

Εντούτοις, οι ερωτηθέντες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι, αντιθέτως, «κάτι καλό» για την Αμερική (50% έναντι 41% που πιστεύουν το αντίθετο).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13ης Μαίου-18 Ιουνίου σε δείγμα 1.503 Αμερικανών ενηλίκων.

 
4813
Thumbnail

Ως «ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ» αυτοπαρουσιάστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του προς την εβραϊκή κοινότητα της Φλόριντα, ζητώντας παράλληλα… εξηγήσεις για το σφάλμα της εβραϊκής κοινότητας που είχε υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς και τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Αρκετοί από εσάς ψήφισαν πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης (…) Μια μέρα θα πρέπει να μου το εξηγήσετε αυτό διότι δεν πιστεύω ότι αυτοί αγαπούσαν πολύ το Ισραήλ«, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σύνοδο του Αμερικανοϊσραηλινού Συμβουλίου, μια οργάνωση στην οποία ανήκουν κυρίως ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Άντελσον και η σύζυγός του Μίριαμ, δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ.

Αντιθέτως, υπογράμμισε, «το εβραϊκό κράτος δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρό σας, τον Ντόναλντ Τραμπ«.

Η εβραϊκή κοινότητα αποτελεί μια μικρή, αλλά ζωτικής σημασίας μερίδα του εκλογικού σώματος της Φλόριντα, η οποία είναι μια από τις πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είτε υπέρ των Δημοκρατικών είτε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Παραδοσιακά η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ ψηφίζει στην πλειοψηφία της Δημοκρατικούς.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τραμπ ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή κάνοντας μια σειρά από παραχωρήσεις σε αιτήματα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Κυρίως ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την κυριαρχία του ισραηλινού κράτους στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος που απέσπασε από την Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Την ίδια ώρα παρά τις διχαστικές αυτές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο όταν ξεπεραστεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ. Το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο έχει αναλάβει να καταρτίσει ο γαμπρός του προέδρου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι εβραίος, αλλά δεν έχει εμπειρία σε θέματα διακυβέρνησης.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο», επανέλαβε χθες Σάββατο ο Τραμπ. «Λένε ότι είναι η πιο δύσκολη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά αν δεν τα καταφέρει ο Τζάρεντ Κούσνερ, τότε κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

article 1