Αστάθεια στο Ισραήλ – Χωρίς πλειοψηφία ο Μακρόν

Σε κύκλο πολιτικής αστάθειας μπαίνει το Ισραήλ και η Γαλλία – Οι τελευταίες εξελίξεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τόσο της Γαλλίας, όσο και του Ισραήλ, καθώς από την μια ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέτυχε να λάβει την αυτοδυναμία στη βουλή και από την άλλη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχασαν δις στην πρόταση μομφής. 

Ψάχνει λύσεις με τα άλλα κόμματα ο Μακρόν 

Στην Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν ξεκινά σειρά επαφών με τα άλλα κόμματα ώστε να βρεθούν «εποικοδομητικές λύσεις», ενώ την ίδια ώρα δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού της χώρας Ελίζαμπέτ Μπόρν, μετά την αποτυχία στις εκλογές. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο αρχηγός του Κράτους θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις (...) ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», διευκρινίζει την ανακοίνωσή του, πριν από μία σειρά από συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρόεδρος της Γαλλίας στο προεδρικό μέγαρο.

Όπως ανέφεραν γαλλικά μέσα, η αριστερή συμμαχία NUPES, υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, οπότε και θα κάνει την προγραμματική της ομιλία. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το  αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών κι έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι πρόταση μομφής μπορούν καταθέσουν κόμματα της αντιπολίτευση που έχουν τουλάχιστον 58 βουλευτές.

Να σημειώσουμε πως η συμμαχία Nupes αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, εξασφαλίζοντας 142 έδρες έναντι 246 της παράταξης του Μακρόν, η οποία απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειαζόταν 289 έδρες).

Διέλυσε την Κυβέρνηση ο Μπενέτ και πάει σε εκλογές το Ισραήλ 

Στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών κινείται και πάλι το Ισραήλ. Νάφταλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν τον κυβερνητικό σχήμα και να προχωρήσουν σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα για την διάλυση και της Κνεσσέτ, υπό την παρούσα της μορφή.

Την Δευτέρα (20/6) στο ισραηλινό κοινοβούλιο η κυβέρνηση έχασε δις στις ψηφοφορίες για την πρόταση μομφής κι έτσι εγκαταλείφθηκε οποιαδήποτε νέα απόπειρα να κρατηθεί εν ζωή αναζητώντας συμμαχίες.

Η συμφωνία των δύο ανδρών προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Κνεσσέτ υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο και την δημιουργία νέας κυβέρνησης θα είναι ο Γιαίρ Λαπίντ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι και ο οικοδεσπότης κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα. 

Ολ’ αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει πλειοψηφικό σχήμα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην παρούσα σύνθεση του Ισραηλινού κοινοβουλίου.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται στήριξη από δύο μικρά κόμματα του κοινοβουλίου, την Νέα Ελπίδα και το Yamina και συμφωνήσουν στον σχηματισμό ενός δεξιού κυβερνητικού καμβά. Αν η χωρά οδηγηθεί στις κάλπες θα είναι η πέμπτη φορά σε διάστημα τρεισήμισι ετών.

Με βάση τη συμφωνία για την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, στην οποία κατέληξαν πέρσι τον Μάιο, ο Μπένετ θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οπότε θα παρέδιδε την εξουσία στον Λαπίντ για την επόμενη διετία.

Με πληροφορίες από euronews/skai.gr

 
20368