Αθήνα: Διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα παράνομη NAVTEX Τουρκίας

Η Ελλάδα ζητά την άμεση ανάκληση της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία

Αδάμος Ζαχαριάδης (Αθήνα)

Η Ελλάδα καταδικάζει τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας και ζητεί από την Τουρκία την άμεση ανάκλησή της, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έδωσε οδηγίες «για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Όπως αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, «με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη  και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας συνιστά εκ νέου μια περιφρόνηση των συστάσεων «της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα».

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex», καταλήγει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

(ΚΥΠΕ)

 
20886