Αυστραλία: Η χώρα πρέπει να «προσπεράσει» το κύμα της Όμικρον

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο Σκοτ Μόρισον, έκρινε σήμερα πως η χώρα θα πρέπει να «προσπεράσει» το κύμα μολύνσεων

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον λέει πως η χώρα πρέπει να «προσπεράσει» το κύμα της Όμικρον, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν το εκατομμύριο

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο Σκοτ Μόρισον, έκρινε σήμερα πως η χώρα θα πρέπει να «προσπεράσει» το κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό που αποδίδεται στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον, την ώρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ασκώντας πίεση στο σύστημα υγείας και στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Κάπου τα μισά κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η στρατηγική των lockdowns και του κλεισίματος των συνόρων είχε κρατήσει σε συγκριτικά χαμηλό επίπεδο τον αριθμό των μολύνσεων μέχρι πρότινος, η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό» – αφού πέτυχε να φθάσει σε υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού – συνέπεσε με την έλευση της Όμικρον και πλέον η χώρα της Ωκεανίας σπάει το ένα ρεκόρ μολύνσεων πίσω από το άλλο.

Η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία ανάγκασε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα σε κάποιες πολιτείες, ενώ επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού λόγω ασθενείας ή απομόνωσης.

Ο κ. Μόρισον, αντιμέτωπος με εντεινόμενη πίεση, καθώς έχει μπει εκλογική χρονιά, σκοπεύει να προωθήσει αλλαγές στους κανόνες ως προς την απομόνωση, ώστε να επιτρέπεται να δουλεύουν εργαζόμενοι στους τομείς της παραγωγής τροφίμων και της διανομής αν ήρθαν σε επαφή με ασυμπτωματικό κρούσμα. «Η Όμικρον μας βάζει να αλλάξουμε ταχύτητα και πρέπει να προσπεράσουμε» το κύμα μολύνσεων που προκαλεί, είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Καμπέρα. «Έχουμε δύο επιλογές: είτε να προσπεράσουμε, ή να κλείσουμε. Τασσόμαστε υπέρ του να προσπεράσουμε».

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της δεξιάς θα έχει συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδιακών κυβερνήσεων για να εξεταστούν οι αλλαγές στις πολιτικές ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα-κλειδί των μεταφορών.

Κατά τον Σκοτ Μόρισον, παρά τον μεγάλο όγκο των μολύνσεων, το σύστημα υγείας τα βγάζει πέρα. Στα νοσοκομεία της Αυστραλίας νοσηλεύονται πάνω από 3.500 ασθενείς με την COVID-19 σήμερα, από περίπου 2.000 πριν από μία εβδομάδα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας τόνισε σήμερα ότι τα 67.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 που ανακοίνωσαν σε 24 ώρες πιθανόν είναι «υποτιμημένος» αριθμός, καθώς ορισμένες πολιτείες δεν λογαριάζουν αυτούς που έκαναν γρήγορα τεστ αντιγόνων στο σπίτι και είχαν θετικό αποτέλεσμα. Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή ήταν λίγα λιγότερα από 100.000.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 συνολικά έφθασαν τα 1,04 εκατ., έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια. Οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 είναι 2.837, καθώς η παραλλαγή Όμικρον δεν φέρνει – μέχρι στιγμής – αύξηση των νεκρών ανάλογη με αυτή που είχε προκαλέσει η Δέλτα, κάτι στο οποίο πιθανόν συμβάλλει το ότι το 92% των πολιτών άνω των δεκαέξι ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων.

Η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων συνεχίζεται, ενώ άρχισε σήμερα στην Αυστραλία ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το σκεύασμα της Pfizer κατά της COVID-19.

newmoney.gr

 
20894