Αυτά είναι τα «COVID free» νησιά της Ελλάδας

Αύξηση της επισκεψιμότητας, μετά το πλήγμα που προκλήθηκε λόγω κορωνοϊού, «βλέπουν» επίσημοι φορείς

Τα ελληνικά νησιά, όπου οι εμβολιασμοί του πληθυσμού τους κατά του κορωνοϊού έχουν φτάσει στο 100%, ελπίζουν σε αύξηση της επισκεψιμότητας μετά τη δύσκολη περίοδο που έχουν βιώσει εξαιτίας της πανδημίας.

Μάλιστα, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη διεθνή τουριστική ειδησεογραφία ως «COVID free» τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι.

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επίσημοι φορείς, πρόκειται για τα μικρά κυρίως νησιά -έως 1.000 κατοίκων- στα οποία η επιχείρηση «Ελευθερία» απελευθέρωσε κατοίκους και επιχειρηματίες από τα «δεσμά» του κορονοϊού και τους έδωσε ελπίδα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι προορισμοί που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός είναι οι: Καστελόριζο, Μεγανήσι, Κάστος, Θύμαινα, Ψαρά, Κάλαμος, Φούρνοι, Οινούσσες.

Την ίδια ώρα, η πρώτη δόση έχει γίνει στα νησιά: Ερεικούσσα, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Μαθράκι, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί.

Τα υπόλοιπα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων είναι τα εξής: Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ψαρά, Θύμαινα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Ανάφη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Μαράθι, Δοκός, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι.

Το Καστελόριζο ο πρώτος «COVID free» προορισμός
Το πρώτο νησί που οι κάτοικοι του εμβολιάστηκαν στο διάστημα 27-30 Ιανουαρίου ήταν το Καστελόριζο και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος, με τον εμβολιασμό άλλαξε η καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο κ. Αμύγδαλος είπε πως ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο το Καστελόριζο είχε μόνο ακυρώσεις, εφέτος υπάρχει μία ζήτηση που αναμένεται να αποτυπωθεί και σε κρατήσεις.

Ελπίδα και για Μεγανήσι - Ελαφόνησο - Λειψούς
Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο επικρατεί και στο Μεγανήσι, με τον δήμαρχο Παύλο Δάγλα να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νησί στην τρέχουσα συγκυρία ανοίγει νέα σελίδα και πλέον αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ασφάλεια.

Παράλληλα και η Ελαφόνησος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, έχει ήδη από την περυσινή χρονιά κινήσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ως ανερχόμενος προορισμός.

«Τόσο στη γερμανική όσο και στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού αναδείχθηκε η ασφάλεια και της παραμονής του επισκέπτη αφού είναι ένας μικρός τουριστικός προορισμός, που παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα αλώβητος από την πανδημία ενώ και η πορεία των εμβολιασμών προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς», αναφέρει η δήμαρχος του νησιού, Έφη Λιάρου.

Ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, από την πλευρά του δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι Λειψοί παραμένουν ένα νησί COVID free, με μηδενικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

«Τώρα, προσβλέπουμε σε μία νέα καλύτερη τουριστική σεζόν, κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη διατήρηση και βελτίωση της προσβασιμότητας, ενώ είναι στη συλλογική μας συνείδηση να μην επαναπαυόμαστε σε καμία περίπτωση».

Δράσεις που θωρακίζουν την υγειονομική ασφάλεια από τρία νησιά
Με αισιοδοξία ατενίζουν τη νέα τουριστική χρονιά και τα νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπου οι εμβολιασμοί έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με τους δημάρχους της Ίου, της Σκοπέλου, της Άνδρου και της Σίφνου να μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μέτρα υγειονομικής θωράκισής τους.

Ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας, ανάφερε ότι «η Ίος διατηρήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με ελάχιστα έως μηδενικά κρούσματα ανά περιόδους, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων 60+ και η διαδικασία εξελίσσεται σε πολύ θετικό κλίμα. Στο αποτέλεσμα αυτό έχουν συμβάλλει μετά από κινητοποίηση μας, η εκπαίδευση προσωπικού του Κέντρου Υγείας, η ευαισθητοποίηση δημοτών και επαγγελματιών, η διευκόλυνση για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ και η αξιοποίηση δωρεών για εξοπλισμό, όπως του μοριακού αναλυτή στο Κ.Υ. Ίου».

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης, είπε πως η Σκόπελος συνεχίζει να είναι ένα COVID free ασφαλές νησί με ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά.

«Το πρώτο στάδιο των εμβολιασμών ολοκληρώθηκε με τους κατοίκους να ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία. Πιστεύουμε πως στη νέα σεζόν η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί θα έχει εμβολιαστεί πλήρως».

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, λέει ότι έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος στο Κέντρο Υγείας και προμηθευτήκαν ιατρικό εξοπλισμό στη νησί.

Σχετικά με τη Σίφνο, η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη δηλώνει πως το νησί παραμένει COVID free προορισμός και τονίζει την υγειονομική θωράκιση του νησιού με νέο προσωπικό και τις σημαντικές δωρεές που έχουν γίνει σε φορητό αναπνευστήρα και συμπυκνωτή οξυγόνου.

Με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων προορισμοί που μπορείτε να μεταβείτε με το αυτοκίνητο θα διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια τουριστών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Η Πελοπόννησος, όπως εξηγεί, πέρυσι ήταν COVID free και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Φέτος, σημείωσε ο κ. Πολλάλης «δεν θα είμαστε νοσοκόμοι στα ξενοδοχεία μας» τονίζοντας ότι και οι εμβολιασμοί προχωρούν.

O Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας ελπίζει σε έναν πολύ καλό Ιούλιο και Αύγουστο για φέτος, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

(sputniknews.gr)
 

 
20548
Thumbnail