Αυτό είναι το πιο γρήγορο επίγειο μέσο μαζικής μεταφοράς (Βίντεο)

Είναι σχεδόν όσο γρήγορο όσο ένα αεροπλάνο

Τους δικούς της κανόνες στις χερσαίες μετακινήσεις θέτει από εδώ και στο εξής η Κίνα, η οποία παρουσίασε το ταχύτερο τρένο στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα τρένο τύπου Maglev το οποίο εξελίχθηκε από την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που αγγίζουν τα 600 χλμ./ώρα, καταλαμβάνοντας τον τίτλο του ταχύτερoυ επίγειου μεταφορικού μέσου. Να σημειώσουμε πως τα αεροπλάνα πετούν σε ταχύτητες 800-900 χλμ./ώρα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Το τρένο χρησιμοποιεί τη μέθοδο μαγνητικής ανύψωσης, οπού ηλεκτρομαγνήτες επιτρέπουν στο όχημα να αιωρείται. Με αυτό τον τρόπο δεν υφίσταται τριβή, η οποία ως γνωστόν αποτελεί τον κατεξοχήν επιβραδυντικό παράγονται.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο μετριάζονται οι εκπομπές ρύπων και οι θόρυβοι, την ίδια ώρα που απαιτείται λιγότερη συντήρηση συγκριτικά με άλλα γρήγορα τρένα, όπως ανέφερε ένας μηχανικός της CRRC σε δηλώσεις του στο CNN.

Σημειώνεται πως στην Κίνα, προσώρας υπάρχει μόνο μία γραμμή τύπου maglev, αυτή που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης με τον σταθμό Longyang Road. Πρόκειται για μια απόσταση 30 χλμ. που με ένα τρένο Maglev μέγιστης ταχύτητας 430 χλμ./ώρα διανύεται σε περίπου 7,5 λεπτά. Το φτωχό λοιπόν ηλεκτρομαγνητικού τύπου σιδηροδρομικό δίκτυο, ίσως καθυστερήσει την πλήρη λειτουργία του νέου, ταχύτατου τρένου.

 

Αυτή τη στιγμή η Κίνα εργάζεται πάνω στην διεύρυνση του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης μιας γραμμής που θα συνδέει τη Σαγκάη με τη Χανγκζού και άλλη μία για τη σύνδεση της πόλης Τσενγκτού  με την Τσονγκίνγκ.

Η δημιουργία γραμμής για το δρομολόγιο Πεκίνο – Σαγκάη (απόστασης 1.000 χλμ.) θα επέτρεπε στους επιβάτες του τρένου τύπου Maglev να φτάσουν στον προορισμό τους σε 2,5 ώρες. Τα αεροπλάνα που καλύπτουν το ίδιο δρομολόγιο χρειάζονται τρεις ώρες και τα υπάρχοντα τρένα 5,5 ώρες.

Τέλος, εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια έχουν και οι Ιάπωνες που ετοιμάζουν το δικό τους, αντίστοιχης τεχνολογίας τρένο. Το τελευταίο, σε πιλοτικό στάδιο, κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητα 603 χλμ./ώρα, αλλά θα είναι έτοιμο το 2027.

Πηγή: Newsauto.gr

 
17985